Danskerne får større rabat, når de køber lejlighed

Publiceret 20-06-2022
Nyhed

Købere af ejerlejligheder forhandler sig til større rabatter end for et år siden. Det viser nyeste tal fra Finans Danmark. Færre handler, stigende boligrenter og høj inflation giver køberne bedre kort på hånden.

 

Købere af ejerlejligheder fik et større nedslag i prisen i årets første kvartal end for et år siden. På landsplan forhandler køberne i gennemsnit prisen ned med omkring 63.300 kr. på en typisk ejerlejlighed på 80 kvm. Det svarer til et afslag på 2,25 pct. – og er næsten en fordobling i forhold til samme kvartal sidste år. Her var nedslaget i gennemsnit på 1,16 pct.

”Der er nye tider på ejerlejlighedsmarkedet. Stigende renter på boliglån, høj inflation og en aftagende interesse for boligkøb er med til at give boligkøberne bedre kort på hånden, når de skal forhandle om prisen. Det kommer i kølvandet på de seneste to år, hvor rigtig mange boliger er blevet solgt til høje priser og på næsten ingen tid,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

På landsplan er der knap 2 pct. færre ejerlejligheder til salg sammenlignet med samme kvartal sidste år. Samtidig er der i første kvartal handlet 3.916 ejerlejligheder i hele landet. Det er et fald på knap 28 pct. i forhold til første kvartal 2021.

 

Største prisnedslag i København by

Det er især køberne i København by, der har forhandlet sig frem til en større rabat i forhold til sidste år. De har i gennemsnit fået et nedslag på omkring 80.000 kr. fra den seneste annoncerede pris på en typisk ejerlejlighed på 80 kvm. Det er mere end en firdobling i forhold til samme kvartal sidste år, hvor der i gennemsnit kun blev forhandlet omkring 19.000 kr. i nedslag. Det svarer til et nedslag på 1,87 pct. i dag, mod et nedslag på 0,49 pct. for et år siden.

”Priserne på ejerlejligheder er kommet historisk højt op, samtidig med at renterne stryger i vejret. Det betyder, at det er blevet væsentligt dyrere at købe en bolig i dag end for blot få måneder siden. Det kan medvirke til, at boligkøberne kræver større rabatter. Samtidig ved vi, at det nye boligskattesystem – som træder i kraft den 1. januar 2024 – typisk vil betyde højere beskatning af lejligheder. Det kan være med til at lægge et yderligere pres på markedet,” siger Ane Arnth Jensen.

I København by blev der i første kvartal 2022 solgt 1.596 ejerlejligheder. Det er 25 pct. færre sammenlignet med første kvartal 2021.

Fakta:
København by dækker over kommunerne: København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde