Boliger tages af markedet som før coronapandemien

Publiceret 11-01-2022
Nyhed

Boliger tages af markedet som før coronapandemien. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. En del af forklaringen kan være, at rigtig mange danskere købte ny bolig i det forgangne år samt de høje udbudspriser.

Siden coronakrisens begyndelse i marts 2020 har danskerne købt flere og flere boliger praktisk taget måned for måned. Men i december 2021 blev der taget væsentligt færre boliger af ejendomsmæglernes hylder end året før. Finans Danmarks dugfriske tal viser, at der i december blev taget 15,9 pct. færre huse og 15,7 pct. færre ejerligheder af markedet i forhold til året før. Antallet er nu på niveauet fra før corona.

”December er typisk den måned på året, hvor færre danskere køber bolig. Men antallet af boliger, der er fjernet fra ejendomsmæglernes hylder i december 2021, er væsentligt lavere sammenlignet med december i 2020. Det skyldes, at 2020 var et usædvanligt år, hvor rigtig mange danskere købte ny bolig. Nu er boligmarkedet begyndt at vende tilbage til en mere normal tilstand, som før coronakrisen begyndte i marts 2020,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

 

Lejlighedsmarkedet i København og på Frederiksberg mindre hedt

Ligesom i resten af landet blev også lejlighedskøbere i hovedstadsområdet i december 2021 mødt af et marked, der var væsentligt mindre hedt end for et år siden. I København og på Frederiksberg blev der taget hhv. 14,2 pct. og 25 pct. færre ejerlejligheder af hylderne hos ejendomsmæglerne i december 2021 i forhold samme måned året før. Det svarer til hhv. 497 og 87 lejligheder – og det er det laveste antal lejligheder, der er taget af markedet i december siden 2013, med en enkelt undtagelse for København i 2018.

”Det er især ejerlejlighedsmarkedet i hovedstaden, der har været brandvarmt under coronapandemien. Men de seneste tal tyder nu på en afkøling. Det faldende antal lejligheder, der bliver taget af markedet, skyldes formentligt, at markedet er ved at være mættet. Samtidigt er priserne i den høje ende, hvilket også kan lægge en dæmper på aktiviteten,” siger Peter Jayaswal.

Sammenlignet med december 2020 var der 4,9 pct færre lejligheder at vælge imellem i København i december 2021. På Frederiksberg havde køberne 52,4 pct. flere lejligheder at vælge imellem.

 

Fakta:

  • I december 2021 var der 4.268 huse og 1.539 lejligheder, hvis ”til salg”-skilt blev fjernet. Det er 804 færre huse og 286 færre ejerlejligheder end i december 2020. I årene 2015-2019 blev der i december i gennemsnit nedtaget 4.239 huse og 1.537 lejligheder fra ejendomsmæglernes hylder.
  • I december 2018 blev der i København taget 492 boliger af markedet.

 

Hent statistik

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde