Prisstigninger på boliger har tabt fart

Publiceret 09-12-2021
Nyhed

Boligpriserne stiger ikke længere så hurtigt som i starten af 2021. Selvom boligkøbere i november blev mødt af historisk høje priser, var prisstigningerne fra juli til november mindre end i første halvdel af 2021. Det gælder både for huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Boligkøberne blev mødt af fortsat stigende og rekordhøje priser i november. Men selvom priserne stadig stiger, så stiger de ikke så meget, som de gjorde i første halvdel af året.  

”Siden juli i år har boliger stået længere tid til salg, men udbuddet er lavt. Det er med til fortsat at understøtte priserne, men vi ser ikke de samme prisstigninger som i starten af året. Det skyldes formentlig flere ting. Priserne har nået et historisk højt niveau, og dermed er der færre, der har råd til at købe drømmeboligen. Når der er færre om buddet, lægger det en dæmper på priserne,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:  

”Samtidig har der været rekordmange bolighandler det seneste år. Det betyder, at mange har købt bolig, og da samfundet genåbnede i september, medførte det formentlig, at nogens tanker om ny bolig blev sat lidt i baggrunden. Og det har været med til at få markedet ned i gear,” siger Ane Arnth Jensen     

I november blev der taget færre huse af markedet i forhold til november sidste år, men ses det i forhold til det lavere udbud er andelen af huse, der er taget af markedet, næsten det samme som for et år siden. Andelen af ejerlejligheder, der er taget af markedet i forhold til udbuddet, er faldet sammenlignet med sidste år.  

Et gennemsnitligt hus på 140 kvm. blev i november udbudt til 2,7 mio. kr., mens en gennemsnitlig lejlighed på 80 kvm. blev udbudt til 3,1 mio. kr. Det er en stigning på hhv. 9,5 pct. og 8,8 pct. i forhold til samme måned sidste år.  

 

Vinterkulde på sommerhusmarkedet 

Sommerhuskøberne kan - ligesom køberne af huse og ejerlejligheder – lune sig ved væsentligt lavere prisstigninger end i første halvdel af året.  

”Markedet for sommerhuse har været hæsblæsende under coronapandemien. Men efter lempelsen af restriktioner i september har der været længere mellem handlerne. I november var et sommerhus på markedet i ca. 4,5 måned. Da det gik stærkest, i juli, var et sommerhus på markedet i ca. 3 måneder. De længere liggetider har fjernet grundlaget for de store prisstigninger, og det er tegn på, at danskerne ikke længere er så vilde med at købe et sommerhus som tidligere,” siger Ane Arnth Jensen.  

Selv om andelen af nedtagne sommerhuse i forhold til udbuddet faldt i november sammenlignet med samme måned sidste år, var andelen stadig næsten dobbelt så stor som for november i årene 2006-2019.  

Sommerhuse blev i november sat til salg til 17,8 pct. højere priser end for et år siden. Et sommerhus koster i gennemsnit 24.177 kr. pr. kvm, som er den højeste kvadratmeterpris i 17 år.  

Hent statistik


Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde