Svindlerne lokker med særdeles attraktive investeringsmuligheder. De sætter ofret under tidsmæssigt pres for at slå til med det samme. Og i mange sager lokker svindlerne med misundelsesværdige historier om f.eks. kendte, der har investeret og tjent mange penge på tilsyneladende lukrative investeringer i kryptovaluta eller tilsvarende – men det hele er løgn.
På den måde svindlede kriminelle sig til et udbytte på knap 68 mio. kroner i 2020. Og de kriminelle har stigende succes. I 2019 var tabstallet 53 mio. kroner I 2018 var det 33,5 mio. kroner. De enkelte sager kan i omfang dreje sig om alt fra nogle få tusinde kroner til sager i millionstørrelsen.
”Ønsket om hurtige og lettjente penge frister mange. Læg dertil en coronakrise, hvor vi sidder meget bag skærmen og der bliver udsat for svindlernes annoncer på de sociale medier. Så er paraderne nede. Og det udnytter de kriminelle. Derfor er der kun at sige, at man skal se at få paraderne op, bruge sin sunde fornuft og ikke lade sig lokke til at træffe hurtige og forkerte beslutninger”, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Hvis man betaler til svindlerne, vil man i nogle tilfælde få adgang til en hjemmeside, hvor man kan ”følge investeringen”. Her vil det typisk se ud, som om investeringen går som påstået, og svindlerne vil på den baggrund forsøge at få flere penge ud af offeret. Og hvis man forsøger at få noget af sin ”investering” udbetalt, vil svindlerne typisk trække processen i langdrag og måske kræve et beløb for at få en udbetaling. Uanset om man betaler eller ej, får offeret ikke nogen udbetaling fra svindlerne.
”Man skal altid huske det gode råd om, at hvis et tilbud er for godt til at være sandt, så er det typisk netop det,” siger Michael Busk-Jepsen.
Læs mere om investeringssvindel, og hvordan du undgår at blive snydt.