Krav til bankerne går meget langt

Publiceret 11-03-2021
Nyhed

I januar afleverede ansvarsudvalget nedsat af Erhvervsministeriet en række forslag til, hvordan man kan pålægge ledelse og nøglepersoner i finansielle virksomheder et juridisk ansvar ved uforsvarlig ledelse. Finans Danmark har netop afgivet høringssvar med en advarsel om, at kravene kan trække banksektoren i en uønsket retning.

Det bliver svært at tiltrække og fastholde talenter i bankernes topledelse, fordi kravene til ledelsen og risikoen for at blive straffet er for stor. Og især det, at ledelsernes strafansvar skærpes, kan medføre, at ledelserne bliver meget forsigtige i forhold til at finansiere vækst og udvikling, hvor risiciene er høje – det kunne eksempelvis være i landdistrikterne. Det er svaret fra Finans Danmark til Erhvervsministeriet i et netop offentliggjort høringssvar.

”Der er ikke behov for yderligere initiativer i forhold til reglerne for bankernes ledelse. Siden finanskrisen er der allerede strammet op og indført en lang række regler og krav,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Det er en central del af ansvarsudvalgets betænkning, at man udformer en manuel i, hvad et groft ledelsessvigt er ved brug af en række eksempler.

”De enkelte eksempler er formuleret for vidtgående.  Vi mener, det reelt vil være en markant stramning af straffenormen,” siger Ulrik Nødgaard.

Ansvarsudvalgets forslag kommer efter flere år med stramninger overfor sektoren.

”Samfundet har brug for en finansiel sektor, som er med til at udvikle Danmark – det kræver en vis risiko og balance. Derfor bør ansvarsudvalget betænkning overvejes nøje,” siger Ulrik Nødgaard.

Se listen over de seneste års mange stramninger her.

Læs høringssvaret her.

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde