Globale aktiefonde hitter

Publiceret 16-11-2021
Nyhed

I årets første ti måneder er der blevet købt for netto 26,1 mia. i danske aktiefonde rettet mod private investorer. Dermed overgår nettokøbet i aktiefondene i år allerede det samlede nettokøb sidste år, der endte på 24,4 mia. kr. Det er især fonde i kategorien Globale aktier, som investorerne sender deres penge efter.

I 2021 har investorerne foreløbigt købt for netto 26,1 mia. kr. i danske aktiefonde, der retter sig mod private investorer. Det er mere end i hele 2020, hvor nettokøbet i danske aktiefonde endte på 24,4 mia. kr. Det er især fonde, der investerer i globale aktier, der er populære blandt investorerne. 16,2 mia. kr. af de nye investeringsmidler i 2021 er således gået til fonde i kategorien Globale aktier. Det svarer til 62 procent af investorernes samlede nettokøb. Med et foreløbigt gennemsnitligt afkast i 2021 på knap 24 procent blandt fondene i kategorien Globale aktier har det været en særdeles god investering.

”Danskerne har rigtig mange muligheder, når de investerer i aktiefonde, og der er noget for enhver smag. Det gælder, hvad enten man ønsker at investere i brede aktiefonde eller i aktiefonde, der investerer i et specifikt tema som bæredygtighed, en specifik branche som IT eller et specifikt geografisk område som Danmark. Med globale aktiefonde får investorerne en geografisk bred eksponering på tværs af lande, og de er derfor oplagte at bruge som en grundsten i en portefølje. Tallene bekræfter, at det er populært hos mange fondsinvestorer. Dermed er deres landerisiko langt mindre, end den er for investorer, der f.eks. kun køber danske enkeltaktier. Det handler kort sagt om ikke at lægge alle sine æg i den samme kurv.” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.

Ser man nærmere på nettokøbstallene for aktiefondene de seneste år, så er det tydeligt, at corona pandemien har haft spillet en rolle. Interessen for aktiefonde var stor allerede inden, at corona fik aktiemarkederne verden over til at ramme bunden i marts 2020, men den har været markant større siden. Finans Danmarks tal viser, at det gennemsnitlige månedlige nettokøb af aktiefonde er steget fra godt 1,2 mia. kr. i perioden januar 2019-marts 2020 til knap 1,9 mia. kr. i perioden april 2020-oktober 2021. Det svarer til en stigning i det månedlige nettokøb på 51 pct.

”Det er interessant, at corona pandemien har ført til en betydelig øget efterspørgsel efter aktiefonde. Sammenholder vi tallene for 2021 med tallene for 2020, så virker det ikke til, at danskerne er stoppet med at lægge yderligere til deres formuer i aktiefondene. I den sammenhæng er det også væsentligt, at der er et rigt udvalg af investeringsfonde, der kan imødekomme forskellige behov hos investorerne,” siger Kåre Valgreen.

 

Om Investering Danmarks officielle statistikker

I Investering Danmarks afkaststatistik kan du se, hvordan dine investeringsbeviser klarer sig sammenlignet med andre, efter at omkostningerne til handel og administration er trukket fra.

I omkostningsstatistikkerne kan du se, hvad de forskellige fonde koster alt i alt - og du kan også sammenligne risikoen på de forskellige fonde med hinanden. Statistikkerne opgør også, hvor mange penge der er investeret i forskellige kategorier af obligations- og aktiefonde, og hvor investorerne køber nye eller sælger deres nuværende investeringsbeviser.  

Formålet med statistikkerne er bl.a. at gøre det nemmere for investorerne at sammenligne og vælge mellem de forskellige investeringsfonde.

Se statistikkerne her

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde