Danskernes appetit på nye realkreditlån aftager

Publiceret 11-11-2021
Nyhed

I oktober faldt boligkøbernes interesse for realkreditlån med 30 pct. i forhold til oktober sidste år. Det viser de seneste tal fra Finans Danmark. Det indikerer, at boligmarkedet er på vej mod et mere normalt leje.

Danskere på boligjagt indhentede i oktober måned 6.992 lånetilbud til køb af ejerboliger og fritidshuse. Det er knap 30 pct. færre lånetilbud end i samme måned sidste år, hvor der blev givet 9.850 lånetilbud. Til sammenligning er der i gennemsnit indhentet knap 7.100 lånetilbud til boligkøb om måneden siden statistikkens begyndelse i oktober 2017.


”Under corona-nedlukningerne af det danske samfund steg danskernes efterspørgsel efter nye boliger og sommerhuse meget kraftigt. Samtidig var renterne på realkreditlån meget lave. Nu hvor samfundet er genåbnet, og renterne igen er steget, ser vi, at appetitten på boligkøb falder,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og fortsætter:

”Men ser vi på gennemsnittet af antal lånetilbud, som typisk gives på en måned, er denne måneds tal blot 1,5 pct. lavere. Det viser, at der stadig er god aktivitet på boligmarkedet, men at det bevæger sig i et roligere tempo end sidste år,” siger Peter Jayaswal.

Færre omlægninger

Det er ikke kun interessen for realkreditlån til boligkøb, der er lavere end sidste år. Det gælder også for tilbud til omlægning eller tillægslån. I oktober i år indhentede boligejerne 11.973 lånetilbud til omlægning og tillægslån. Det er knapt halvt så mange lånetilbud, som realkreditinstitutterne gav i oktober sidste år.

”De seneste år har været præget af milliardstore konverteringsbølger i kølvandet på de rekordlave renter. Mange boligejere har omlagt deres eksisterende realkreditlån til et nyt og dermed fået gavn af de lave renter. I et stigende rentemiljø, som vi har set siden årsskiftet, er det ikke overraskende, at boligejerne i højere grad vælger at holde fast i deres nuværende lån,” siger Peter Jayaswal og fortsætter:

”Der kan dog godt være nogle boligejere, der kan udnytte de stigende renter til at reducere deres restgæld. Det kan de gøre ved at omlægge sit fastforrentede lån med en lav rente til et nyt realkreditlån med enten en højere fast rente eller variabel rente. Det er dog individuelt, hvorvidt det kan betale sig at omlægge sit lån – og det er derfor en god ide at kontakte sin bank eller realkreditinstitut og høre om ens muligheder,” siger Peter Jayaswal.

Hent statistik (excel)

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde