Sværere at sælge ejerlejligheder – især nye

Publiceret 08-10-2019
Nyhed

Lejlighedsejere må vente længere tid, fra at ”Til salg”-skiltet sættes op i vinduet, til at de igen kan pille det ned. Stigende udbudspriser og det store antal nybyggede ejerlejligheder er en del af forklaringen.

Selv om der er færre lejligheder til salg, er det blevet sværere at sælge dem. Det gælder især de helt nye. Det viser de seneste tal fra Finans Danmark. Det tager i gennemsnit 171 antal dage at få solgt sin ejerlejlighed. Det er godt tre uger længere end for et år siden, og det svarer til en stigning på 15,5 pct. Stigningen kommer samtidig med, at huse står lidt kortere tid til salg.

”Vi har været vant til, at udviklingen i udbudstiderne for både ejerlejligheder og huse følges ad. Den tendens ser ud til at være brudt, og danske lejlighedsejere må forvente, at det nu er lidt sværere at finde en køber til deres ejerlejlighed,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortsætter:

”Samtidig er det godt nyt for dem, der er på jagt efter en ejerlejlighed. Det kan både give ro og sikkerhed omkring boligkøbet, når man har mere tid til at overveje så stor en investering.”

Stigende priser på ejerlejligheder kan være en del af forklaringen på, at der går flere dage før lejlighederne bliver solgt. Priserne er knap 2 pct. højere end for et år siden.

”De sidste syv år har priser på ejerlejligheder kun gået en vej – opad. Og det er der tydeligvis ikke nok købere, der kan matche. Vi kan se, at mange boligkøbere er gode til at forhandle sig til større rabatter, inden de skriver under på slutsedlen. Når man sætter prisen højt i forhold til det, som køberne vil give, så skal man indstille sig på en længere forhandlingsproces,” siger Ane Arnth Jensen.

Det er især de lejligheder, der er bygget i 2017 eller derefter, der hænger længe i ejendomsmæglernes udstillingsvinduer. I gennemsnit står de til salg i ca. 260 dage. Det er godt fire måneder længere end de lejligheder, som er bygget i 60’erne og 70’erne.

”De seneste år er der blevet bygget mange nye ejerlejligheder, som sættes til salg. Nybyggede lejligheder er typisk større sammenlignet med lejligheder fra fx 70’erne. Der er derfor lidt flere – og også dyrere - kvadratmeter, som køber skal betale for. Med det høje prisniveau kan det betyde, at færre købere kan være med,” afslutter Ane Arnth Jensen.

 

Øvrige nøgletal

  • I starten af oktober stod der i alt 8.074 ejerlejligheder og 34.900 huse til salg. Det er 1.220 færre huse og 221 færre ejerlejligheder til salg end for et år siden.
  • Udbudspriserne på huse er i gennemsnit steget knap 2,5 pct. Det svarer til, at et typisk hus på 140 kvm. sættes til salg for 2,3 mio. kr.
  • I Københavns Kommune stod der i starten af oktober over 2.500 lejligheder til salg, og det svarer til 31 pct. af det samlede udbud. Ejerlejlighederne står i gennemsnit til salg i 137 dage. Det er knap 6 uger mere end for et år siden.
  • I Københavns Kommune sættes en typisk ejerlejlighed på 85 kvm. til salg for 4,1 mio. kr.

Hent statistikken

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde