Ny rapport: Nye krav om kapitalpolstring vil bremse den økonomiske vækst i Europa

Publiceret 22-11-2019
Nyhed

Nye beregninger viser, at kommende kapitalkrav kan mindske den samlede årlige produktion af varer og tjenester i Europa med 0,4% og reducere investeringerne med svimlende 70 mia. euro om året. Finans Danmark kalder rapporten for bekymrende læsning.

Konsulenthuset Copenhagen Economics (CE) har i dag offentliggjort en ny rapport om konsekvenserne ved at indføre Baselkomiteens anbefalinger til nye kapitalkrav i europæisk lovgivning, de såkaldte Basel IV-krav.

Ifølge rapporten vil indførelsen betyde, at den årlige produktion af varer og tjenester i Europa vil blive permanent reduceret med 0,4%.

”Rapporten taler sit tydelige sprog – hvis ikke vi i Europa får en implementering af Basel IV, som tager hensyn til den måde, vi finansierer både erhvervsliv og husholdninger på, risikerer vi alvorligt at skade den økonomiske vækst og beskæftigelse i Europa. Det er bekymrende læsning på et tidspunkt, hvor udsigterne for den økonomiske aktivitet peger nedad”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Rapporten viser desuden, at de samlede private investeringer i Europa vil blive reduceret med 70 mia. euro årligt. Det beløb skal sammenholdes med de 180 mia. euro, som Europa-Kommissionen skønner, der årligt er behov for til den grønne omstilling af den europæiske økonomi.

”De massive mængder kapital, som de europæiske kreditinstitutter ifølge Basel IV skal holde ekstra – i øvrigt uden at den underliggende risiko på institutternes udlån er steget – vil desuden vil hæmme kreditinstitutternes deltagelse i den grønne omstilling af økonomien. Tilsammen understreger det behovet for at implementere Basel IV i Europa på en anden og klogere måde”.

Finans Danmark vil sammen med politikere, Finanstilsynet og Nationalbanken fortsætte den konstruktive dialog, som vi har med de europæiske myndigheder om den europæiske implementering af Basel IV. Målet er at sikre en finansiel regulering, som balancerer hensynet mellem på den ene side at sikre en stærk og modstandsdygtig finansiel sektor, og på den anden side understøtter den økonomiske vækst og beskæftigelse.

 

Læs CE’s rapport her

 

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde