Halvdelen af danske unge har aldrig lært om privatøkonomi

Publiceret 14-03-2019
Nyhed

Det viser en ny rapport fra Finans Danmark, der i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk har spurgt de unge selv om deres forhold til privatøkonomi.

I rapporten "Unge - gæld, forbrug og opsparing" svarer kun 54 procent af unge mellem 18 og 30 år, at de har fået introduktion til eller rådgivning om privatøkonomi. Og for de unge, der selv vurderer, at de har dårligt styr på økonomien, er det bare 32 procent, der svarer, at de har fået introduktion eller rådgivning.

Det er netop det, Pengeugen vil råde bod på. Pengeugen er et samarbejde mellem Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening. Og det foregår lige nu, hvor bankrådgivere og bankdirektører i hele landet er på besøg i 7., 8. og 9. klasser for at lære dem om budgetter og renter.

”Det er vigtigt, at unge tidligt lærer at få styr på deres økonomi og forbrug. Det giver dem den bedste start på den økonomiske del af deres voksenliv, så de kan holde mulighederne åbne for at rejse, uddanne sig og vælge deres egen vej i livet", siger cheføkonom Niels Arne Dam fra Finans Danmark.

"Her har vi alle en aktiv rolle at spille i at lære vores unge, hvordan man håndterer sin privatøkonomi. Det gælder forældre, som skal lære deres børn, hvordan man lægger og holder et budget, men det skal også ske i skolerne, hvor læring om privatøkonomi, opsparing og lån er vigtig”, siger Niels Arne Dam.

Og interessen for pengeugen – som løber for sjette år i træk – er stor. Næsten 750 klasser har fået undervisning, inden ugen er omme.

 

Læs undersøgelsen her eller download som pdf her. 

 

Camilla Thorning

Pressechef

Om undersøgelsen:

Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænks analyse af unges økonomiske situation og forbrugsvaner er lavet på baggrund af en spørgeskemaanalyse blandt 1.005 unge imellem 18 og 30 år. Her er der blandt andet spurgt til, hvordan de unge ser deres egen privatøkonomi, hvor tit de ikke får betalt deres regninger, samt hvorvidt de får støtte, råd og vejledning fra forældre eller andre. Svarene fra spørgeskemaet er vægtede, så de matcher populationen i forhold til de unges alder, køn og fordelingen på regioner.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde