Flotte afkast i januar

Publiceret 14-02-2019
Nyhed

Aktiemarkederne tog revanche i januar efter et turbulent 2018. Udviklingen viser vigtigheden af ikke at paniksælge.

2018 vil for mange investorer blive husket som et særdeles turbulent år, som stillede store krav til investorernes tålmodighed. Globale aktiefonde leverede et typisk afkast på -5,31 pct., og aktiefonde, der investerer i Fjernøsten, leverede typiske afkast på -15,99 pct.

Værst stod det til omkring juletid, da USA’s præsident, Donald Trump, på Twitter kritiserede FED for deres styring af renten i USA – noget som markederne reagerede negativt på. Aktiemarkederne leverede imidlertid flotte typiske afkast i januar 2019, bl.a. på 7,33 for globale aktiefonde og 8,13 for aktier Nordamerika, hvilket viser, at det hurtigt kan gå den anden vej, og at man ikke bør handle overilet på baggrund af det aktuelle nyhedsbillede.

”Det er et godt råd til investorernes privatøkonomi at tilrettelægge deres investeringshorisont henover længere perioder – faktisk gerne 7, 10, eller endnu flere år. Markederne belønner investorer med en risikopræmie og ved at holde sin investeringshorisont tilstrækkelig lang, undgår man at realisere tab som følge af kortsigtet markedsuro,” siger Mark Thode, økonomisk konsulent i Investering og Opsparing i Finans Danmark.

Nedenstående figur illustrerer forholdet mellem afkast og risiko. Den relative størrelse på boblerne angiver hvor stor formuen er i pågældende kategori af investeringsfond.

 

 

anm.: Som risiko er benyttet gennemsnit af rullende 3 års standardafvigelser henover en periode på 10 år. 

 

 

 

Camilla Thorning

Pressechef

Om Investering Danmarks officielle statistikker:

I Investering Danmarks afkaststatistik kan du se, hvordan dine investeringsbeviser klarer sig sammenlignet med andre, efter at omkostningerne til handel og administration er trukket fra.

I omkostningsstatistikkerne kan du se, hvad de forskellige fonde koster alt i alt - og du kan også sammenligne risikoen på de forskellige fonde med hinanden. Statistikkerne opgør også, hvor mange penge der er investeret i forskellige kategorier af obligations- og aktiefonde, og hvor investorerne køber nye eller sælger deres nuværende investeringsbeviser.  

Formålet med statistikkerne er bl.a. at gøre det nemmere for investorerne at sammenligne og vælge mellem de forskellige investeringsfonde. Se statistikkerne her.

Du kan downloade Investering Danmarks officielle statistikker fra de seneste måneder og år i excel her.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde