Det danske børsnoteringsmarked halter bagud

Publiceret 10-11-2019
Nyhed

Danmark halter bagud i forhold til Norge og Sverige, når man ser på antallet af små danske virksomheder,
der bliver børsnoteret. Det kan koste vækst og arbejdspladser og på sigt den næste Skype eller Amazon

Det er kun få små danske virksomheder, der bliver børsnoteret, de såkaldte mikrobørsnoteringer, sammenlignet med Norge og Sverige. Fra 2014 til 2015 blev der ikke børsnoteret én eneste mikrovirksomhed i Danmark, og fra 2016 til 2017 var der kun børsnoteret seks. Og selvom vi har set lidt flere danske børsnoteringer de seneste to år, så er antallet af danske mikrobørsnoteringer stadig knap nok på niveau med det, vi ser i Norge, og langt fra niveauet i Sverige.

Norge havde 9 noteringer i 2014-15, 23 noteringer i 2016-17 og foreløbig 16 noteringer i 2018-19. Det svenske marked topper skalaen med hele 143 noteringer i 2014-15, 185 noteringer i 2016-17 og foreløbigt 81 noteringer i 2018-19.

”De få mikrobørsnoteringer er udtryk for, at børsnoteringsmarkedet i Danmark skranter. Det har den konsekvens, at de mindre virksomheder har svært ved at finde den nødvendige vækstkapital, og så risikerer vi at gå glip af vækst og innovation fra nye produktive virksomheder. Vi risikerer også at miste synergieffekter, hvor den ene iværksætteridé inspirerer den næste og tiltrækker internationale eksperter. Det gælder fx gennem innovations- og iværksættermiljøerne i Danmark, hvor mange af de mest succesfulde vækstiværksættere faktisk udklækkes”, siger Jakob Legård Jakobsen, økonomisk direktør i Finans Danmark, og fortsætter:

”Under de rette betingelser vil nogle af de nuværende små og innovative vækstvirksomheder kunne vokse sig til nye store og højproduktive virksomheder om 10-20-30 år. Dem risikerer Danmark at gå glip af. Ser vi fx på det svenske eller amerikanske iværksættermiljø, er bl.a. Skype, Spotify og Google, Facebook og Amazon i dag nogle af verdens mest succesfulde virksomheder – og de er alle startet inden for de sidste 25 år”.

Når vi ikke ser flere danske noteringer, skyldes det en række forhold. Dels er selve børsnoteringsprocessen i Danmark risikabel, dyr og tidskrævende. Desuden kan de danske kapitalbeskatningsregler og den danske investeringskultur virke afskrækkende på investorerne, og det gør kapitalfremskaffelen ekstra dyr. Endelig kan mangel på rådgivning og viden hos virksomhederne gøre, at de søger andre veje for at skaffe kapital. 

 

Læs hele Finans Danmarks analyse af det danske marked for mikrobørsnoteringer her

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde