Tyrkiske fodaftryk på aktiemarkederne

Publiceret 18-09-2018
Nyhed

Investorerne søgte mod sikre markeder i august.

Emerging markets var i august primært ramt af den finansielle uro i Tyrkiet og Argentina, der har bredt sig til flere lande. Mange investorer har trukket følehornene til sig og har i stedet vendt blikket mod USA. Derfor fortsatte faldet i august i emerging markets fonde med et tab på 3 pct., ligesom der var tab i Kina og på de fjernøstlige markeder. Fonde med emerging markets har i 2018 tabt 7,5 pct. Danske investeringsfonde har i alt 87 mia. kr. i kategorierne med emerging markets fonde målrettet private investorer.

Ifølge Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark viser faldet i emerging markets, at der er en risiko forbundet med al investering:

”Man kan ikke fjerne risikoen, når man investerer, men man kan mindske den. Investeringsforeninger er en måde at nå nye aktivklasser på en mere sikker måde, fordi de har en større spredning på de markeder, hvor de investerer. Derfor har de investorer, der på egen hånd har valgt at købe værdipapirer i emerging markets, i mange tilfælde fået et endnu større tab end de, der har investeret gennem en investeringsforening” .

Fortsat gode takter i USA 

Investeringsfonde med nordamerikanske aktier fik igen en flot måned med et afkast på næsten 4 pct., mens fonde med europæiske aktier havde et mindre fald. Nordamerikanske aktier ligger fortsat i toppen af afkasttabellen for 2018 med et afkast på knap 10 pct. Fonde i den populære kategori Globale aktier fik et typisk afkast på over 1 pct. i august og har samlet givet 5,5 pct. i 2018. 

Et fald i de danske renter gav positive afkast i de danske obligationsfonde, og som også har opnået positive afkast samlet set i årets første måneder. 

 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Om Investering Danmarks officielle statistikker:

I Investering Danmarks afkaststatistik kan du se, hvordan dine investeringsbeviser klarer sig sammenlignet med andre, efter at omkostningerne til handel og administration er trukket fra.

I omkostningsstatistikkerne kan du se, hvad de forskellige fonde koster alt i alt - og du kan også sammenligne risikoen på de forskellige fonde med hinanden. Statistikkerne opgør også, hvor mange penge der er investeret i forskellige kategorier af obligations- og aktiefonde, og hvor investorerne køber nye eller sælger deres nuværende investeringsbeviser.  

Formålet med statistikkerne er bl.a. at gøre det nemmere for investorerne at sammenligne og vælge mellem de forskellige investeringsfonde. Se statistikkerne her.

Du kan downloade Investering Danmarks officielle statistikker fra de seneste måneder og år i excel her.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde