For første gang siden krisen: Prisstigninger på huse overhaler ejerlejlighederne

Publiceret 17-12-2018
Nyhed

Efter mange år med høje prisstigninger på ejerlejligheder er det nu husene, der stiger mest i pris. Det skyldes bl.a., at fremgangen på boligmarkedet har godt fat mange steder i landet uden for byerne.

Salgspriserne på huse er nu 3,6 pct. højere end for et år siden, mens stigningen kun er 3,1 pct. for ejerlejligheder. Det er første gang siden krisen, at priserne på huse på årsbasis er steget mere end priserne på ejerlejligheder. Det viser nye tal fra Finans Danmarks boligmarkedsstatistik for 3. kvartal 2018.

”De seneste mange år er priserne steget markant på ejerlejligheder, mens det ikke er gået lige så stærkt for huspriserne. Den udvikling er vendt nu, og for første gang siden krisen oplever husejerne, at priserne hen over et år har løftet sig lidt mere på huse,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Selvom priserne på ejerlejligheder ligger højere end for et år siden, har vi det seneste kvartal set en opbremsning. Det har dog kun haft beskeden effekt på priserne, og en typisk ejerlejlighed i København på 85 kvadratmeter koster i dag 3,5 mio. kr., mens et hus på 145 kvadratmeter i gennemsnit for hele landet koster 2 mio. kr.

”På trods af at farten på ejerlejlighedsmarkedet er aftaget lidt de seneste måneder, er der stadig meget stor prisforskel på en ejerlejlighed i København og et gennemsnitligt dansk hus. En typisk ejerlejlighed i København by koster ca. 1,5 mio. kr. mere end et typisk hus, og ejerlejligheden sælges knap tre måneder hurtigere,” siger Ane Arnth Jensen.

Det seneste år er antallet af ejerlejligheder til salg steget med 17,3 pct. Udviklingen skyldes især København by, hvor udbuddet er steget med 30,8 pct.

”Der er kommet væsentligt flere ejerlejligheder til salg, særligt i København, og det er formentlig en medvirkende årsag til, at priserne på ejerlejligheder stiger langsommere end før,” siger Ane Arnth Jensen.

Løftet i huspriserne det seneste år er særligt drevet af Region Sjælland og Region Syddanmark.

”Prisstigningerne har bredt sig til hele landet, så uden for de store byer kan man også mærke, at boligerne stiger i pris. Fx er huspriserne på Fyn steget dobbelt så hurtigt som i Region Hovedstaden det seneste år,” forklarer Ane Arnth Jensen.

På Fyn er huspriserne 6,1 pct. højere end for et år siden, mens de i samme periode i Region Hovedstaden er steget med 2,9 pct.

 

Hent figur- og tabelmateriale her

 

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde