Elektroniske betalingsløsninger sparer samfundet for milliarder

Publiceret 24-09-2018
Nyhed

Samfundets omkostninger til betalinger mellem husholdninger og virksomheder i Danmark er faldet markant de senere år. I 2016 udgjorde de samfundsmæssige omkostninger ca. 11 mia. kr., hvilket er et fald på over 7 mia. kr. eller næsten en halvering i forhold til 2009. Det viser en analyse, som Betalingsrådet i dag har offentliggjort.

”Betalingsrådet konkluderer, at denne positive udvikling bl.a. skyldes det skifte væk fra kontanter over mod betalinger med kort og smartphone, som har fundet sted de seneste år. Analysen viser desuden, at udviklingen er kommet både banker, forretninger og forbrugerne til gode,” lyder det fra Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Danmark er det EU-land, hvor indbyggerne oftest benytter betalingskort. Omvendt er kontantbetalinger markant mindre udbredte i Danmark end i euroområdet. Mens ca. 20 pct. af de danske husholdningers betalinger i forretningerne foretages med kontanter, er det i euroområdet godt 80 pct. Det indikerer, at de danske samfundsmæssige omkostninger til betalinger er blandt de laveste i Europa.

De danske banker spiller en væsentlig rolle på betalingsmarkedet. De udsteder bl.a. betalingskort og udvikler og driver net- og mobilbank samt mobilbetalingsløsninger. Derudover bliver der brugt mange ressourcer på at sikre, at betalinger kan gennemføres sikkert og effektivt.

”Bankerne stiller sikre og hurtige elektroniske betalingsløsninger til rådighed for kunderne og udvikler til stadighed nye og innovative produkter. Eksempler er bl.a. MobilePay, kontaktløse betalingskort og senest introduktionen af NemID-nøgleappen. Det er løsninger, der har gjort livet lettere for danskerne, og som vil betyde, at de samfundsmæssige omkostninger vil fortsætte med at falde de kommende år til glæde for alle,” siger Michael Busk-Jepsen.

 

Yderligere oplysninger:

Læs analyserne her.

For en beskrivelse af Betalingsrådet se her.

Læs nyheden fra Nationalbanken her.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde