Boligmarkedet på skrump

Publiceret 11-06-2015
Nyhed

Udbuddet af huse er på det laveste niveau i syv år, men køberne har stadig mange muligheder.

Det seneste år er der blevet 5.179 færre boliger at vælge mellem for familier på boligjagt, så der samlet set står 58.894 boliger til salg. I forhold til samme tid sidste år står 8 pct. færre huse og 16 pct. færre ejerlejligheder til salg. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for maj 2015. 

”Folk på udkig efter en bolig, og som gerne vil have noget at vælge imellem, har det ikke helt ligeså sjovt som sidste år. De har nemlig mærkbart færre boliger at vælge mellem ude hos ejendomsmæglerne i forhold til de seneste år,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Antallet af huse til salg er på det laveste niveau i syv år for en maj måned, og udbuddet af ejerlejligheder er tilsvarende reduceret til det laveste niveau i ti år.

”Udbuddet af boliger er skrumpet over de seneste år, og vi skal tilbage til 2008 før, der har været færre huse til salg. Der er dog stadig rigtig mange huse til salg rundt om i landet, da udbuddet er faldet fra et højt niveau. Med andre ord har håbefulde boligkøbere fortsat mange muligheder,” forklarer Ane Arnth Jensen.

Faldet i boligudbuddet det seneste år er bredt fordelt over hele landet. Udbuddet af huse er faldet mest i Københavns omegn med 24,4 pct. og mindst i Sydjylland med 4,2 pct.

”Der er blevet færre boliger at vælge mellem over det meste af landet. Det gælder ikke mindst for ejerlejlighederne i København, hvor unge eller familier på udkig efter en ejerlejlighed har langt færre valgmuligheder end tidligere. Her er udbuddet faldet med 17 pct. det seneste år. Derudover er udbudspriserne væsentligt højere end sidste år,” siger Ane Arnth Jensen.

Udbudspriserne på ejerlejligheder i Københavns Kommune er steget knap 17 pct. det seneste år. Det svarer til, at en typisk ejerlejlighed på 85 kvm. sættes til salg for ca. 0,5 mio. kr. mere end for et år siden og koster godt 3,3 mio. kr.

”Det går stærkt for udbudspriserne på ejerlejligheder, og det betyder, at mulige købere skal have flere penge op af lommen, hvis de da ikke får handlet prisen ned. Over det seneste år er udbudspriserne på en typisk ejerlejlighed på 85 kvm. i København steget med mere end 40.000 kr. om måneden,” siger Ane Arnth Jensen.

Udbudspriserne på huse har generelt udviklet sig beskedent det seneste år. Udbudspriserne er dog steget mærkbart i Københavns omegn, og udbudstiderne er forkortet markant i forhold til for et år siden.

Figur 1: Udbuddet af huse og ejerlejligheder

Kilde: Realkreditrådet

Anm.: Udbuddet er angivet for maj måned i årene 2005-2015.

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde