Mange boliger tages af hylden

Publiceret 07-11-2014
Nyhed

Boligudbuddet er faldet i oktober og er samtidig lavere i forhold til oktober sidste år. Årsagen er, at der de seneste måneder er taget mange boliger af salgshylden. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for oktober 2014.

Færre boliger til salg

Antallet af udbudte boliger er faldet med 2.572 det seneste år. Samtlige boligtyper bidrager til faldet, og ved udgangen af oktober står der 59.896 ejerboliger til salg i hele landet. Udbuddet fordeler sig på 40.793 parcel- og rækkehuse, 7.126 ejerlejligheder og 11.977 fritidsboliger.
 

”Udbuddet falder normalt i efterårsmånederne, fordi der ikke sættes så mange nye boliger til salg. Men i år er den væsentligste årsag, at et højt antal boliger er taget af hylden,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, og uddyber:
 

”Den seneste måned er der forsvundet knap 8.900 ejerboliger er fra ejendomsmæglernes hylder. Det er betydeligt flere, end vi er vant til på den tid af året, og der har også været mange nedtagne boliger i august og september. Man skal dog være varsom med at drage håndfaste konklusioner i forhold til handelsaktiviteten på boligmarkedet. En bolig kan være fjernet af flere årsager. Ofte er der tale om et salg, men det kan også skyldes, at sælger opgiver eller vælger at tage boligen af markedet i en periode.”

Kortere udbudstider på lejligheder i det meste af landet

På landsplan har ejerlejligheder i gennemsnit stået til salg i lidt mere end 6 måneder. I København har lejligheder i gennemsnit stået til salg i lidt over tre måneder, mens lejligheder i større jyske byer som Esbjerg, Kolding og Randers har stået til salg i syv til ni måneder. Det seneste år er udbudstiden for lejligheder i hele landet under ét faldet med 19 dage.
 

”Det seneste år er udbudstiden på lejligheder med få undtagelser faldet i landets største byer. De største fald er uden for København, hvor udbudstiden allerede er nede omkring tre måneder, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Parcel- og rækkehuse har i gennemsnit stået til salg i omkring 10 måneder og er på landsplan stort set uændret i forhold til for et år siden. Der er betydelige regionale forskelle. Mens udbudstiderne er blevet kortere i den østlige del af landet, er de blevet længere på Fyn og i Jylland. Eneste undtagelse er Østjylland med Århus som centrum. Her er udbudstiderne stort set uændrede i forhold til sidste år.

Højere udbudspriser

Udbudspriserne på huse er i gennemsnit 1,6 pct. højere i forhold til sidste år. I forhold til sidste år er der højere udbudspriser i syv af landsdelene, mens fire landsdele har uændrede eller lavere priser. Et gennemsnitligt parcel- og rækkehus på 140 kvm. står i dag med et prisskilt på lige knap 2 mio. kr.
 

”Prisen på huse er steget pænt det sidste år, men der er regionale forskelle. De største prisstigninger ses omkring hovedstaden, hvor udviklingen i København så småt har spredt sig til de omkringliggende kommuner,” siger Ane Arnth Jensen.
 

Den gennemsnitlige udbudspris for en ejerlejlighed er 4,1 pct. højere end for et år siden, mens udbudsprisen på fritidshuse ligger 2,2 pct. lavere end sidste år.

Figur 1: Nedtagne boliger i hele landet, antal

Kilde: Realkreditrådet

Figur 2: Udbudte boliger, nedtagne boliger og nye boliger sat til salg i hele landet, antal

Kilde: Realkreditrådet

Download Realkreditrådets boligudbudsstatistik for oktober 2014 (242 kb)

Gå til boligudbudsstatistikken her.