Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Negative renter

Danske bankkunder oplever som noget nyt at skulle betale negative renter for nogle af de penge, de har i banken. Mange kunder vil slet ikke blive berørt – mens andre vil opleve at skulle betale negative renter af en del af deres indestående i banken.

Siden midten af 2012 har Nationalbanken fastsat negative renter i Danmark. De lave renter presser bankernes indtjening. Bankerne har traditionelt haft en væsentlig del af deres indtjening på den såkaldte rentemarginal – altså det forhold, at bankerne modtager indlån fra kunderne og låner dem ud til en højere rente, end de betaler på indlånene. Men den er nu på et historisk lavt niveau. De lave renter ventes at vare ved i mange år fremover. Det er baggrunden for, at de fleste banker i Danmark har indført negative indlånsrenter – først for erhvervskunder og siden for privatkunder med store indeståender.

Analyse

Negative renter presser bankernes indtjening

Siden 2012 har Nationalbanken haft negativ rente på indskudsbeviser.

Læs mere
Blog

Derfor skal du betale for at have penge i banken

Vi danskere har fra barnsben lært, at når man sætter sine penge i banken, får man renter. I dag er tingene vendt lidt på hovedet.

Læs mere

Nyheder

Mens de lave renter gør ondt på bankernes indtjening, har de været til stor gavn for både privatkunder og virksomhederne, som har nydt godt af de meget lave udlånsrenter. Og vi må ikke glemme, at selv om mange banker nu har indført negative renter på store indskud fra privatkunder, så betaler det store flertal af danskere slet ikke negative renter.

Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark

 

Niels Arne Dam

Cheføkonom, underdirektør

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde