Finans Danmark hilser Kommissionens meddelelse om Opsparings- og Investeringsunionen (SIU) velkommen. Strategien er et vigtigt skridt mod at forbedre Europas konkurrenceevne ved at forbedre vækstbetingelserne i Europa. Opbygningen af et bedre fungerende europæisk kapitalmarked er afgørende for at imødekomme fremtidige finansieringsbehov bl.a. inden for forsvar, energi og digitale sektorer.
Trods eksisterende nationale succeshistorier, f.eks. i den nordisk-baltiske region, er det samlede europæiske kapitalmarked stadig præget af fragmentering sammenlignet med globale konkurrenter. Dette hæmmer den frie bevægelighed af kapital og begrænser adgangen til finansiering for virksomheder og borgere på tværs af EU’s medlemslande.
Finans Danmark hilser det velkomment, at Kommissionen med opsparings- og investeringsunionen ønsker at kanalisere dele af Europas betydelige opsparing – herunder de cirka 10 billioner euro i bankindskud – over i produktive investeringer. Det er afgørende for at kunne håndtere de omfattende investeringsbehov, som EU står overfor i de kommende år – herunder investeringer i den grønne omstilling, digitalisering og den europæiske sikkerheds- og forsvarskapacitet. Som fremhævet i Europa-Kommissionens Konkurrenceevnekompas fra januar 2025 og som estimeret i Draghi-rapporten er der et behov for yderligere investeringer i Europa på 750-800 milliarder euro om året frem til 2030.
SIU er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men SIU er ikke tilstrækkelig for at styrke den finansielle sektors konkurrenceevne i en global verden.
Ud over at samle EU’s kapitalmarkeder er der behov for en bredere tilgang, herunder justering af bankregulering for at sikre lige vilkår på globalt niveau. Europa bør, som Storbritannien og Canada, forholde sig aktivt til usikkerheden om USA’s implementering af Basel III og overveje tilsvarende tilpasninger i EU. Eventuelt gennem en udsættelse eller ved at ændre Basel III-implementeringen i EU. Der er også behov for at se på ændringer af den makroprudentielle ramme for at sikre den finansielle sektors konkurrenceevne globalt.
Generelt er der brug for at simplificere reguleringen af sektoren, og sikre reelle byrdereduktioner for finanssektoren. Dette skal kombineres med et effektivt og proportionalt tilsyn fremadrettet.