Skatteministeriet har sendt udkast til ændringsforslag til L 24 om en eftergivelses- og tilbagebetalingsordning af grundskyld i 2024 i visse udstykningstilfælde i høring. Finans Danmark har ikke bemærkninger til selve ændringsforslaget, men benytter lejligheden til at kommentere på en del af lovforslaget, som ikke var i offentlig høring inden fremsættelsen. Det drejer sig om lovforslagets § 1, nr. 29, der omhandler den permanente indefrysningsordning for stigninger i ejendomsværdiskat og grundskyld.
Den eksisterende ordning indebærer, at skattemyndighederne har sikkerhed for den indefrosne skattegæld via et lovbestemt pant i ejendommen. Gælden forfalder ved ejerskifte, men betaler sælger ikke, hæfter gælden stadig på ejendommen efter et salg, og køber risikerer at skulle betale sælgers skattegæld.
Den foreslåede ændring i L 24 betyder, at køber ikke skal hæfte for en gæld, som køber ikke kan få oplysning om på tidspunktet for købers underskrift på salgsaftalen, og det forslag bakker vi op om. Vi foreslog i forbindelse med Folketingets vedtagelse af ordningen i 2023, at en ejendom altid skal renses for sælgers skattegæld ved et salg.
Det er principielt forkert, at køber kan komme til at betale sælgers skattegæld, og hæftelsen medfører en række udfordringer i bolighandelssituationer. Vi kom desværre ikke igennem med forslaget, men den foreslåede ændring af ordningen viser, at købers potentielle hæftelse for sælgers gæld kan medføre problemer ved bolighandler og stiller store krav til handlens parter for at undgå, at nogen kommer i klemme. Når køber kan komme til at hæfte for sælgers skattegæld, er det afgørende, at der er en nem adgang for køber, købers rådgiver eller bank til at gøre sig bekendt med, om der er en skattegæld i ejendommen.
Normalt kan alle via tingbogen gøre sig bekendt med, om der er pantsikret gæld i en ejendom, men pantsikret indefrossen skattegæld kan køber og dennes rådgiver kun få viden om via indhentning af ejendomsdatarapporten, som kræver fuldmagt fra samtlige ejere af ejendommen.
Vi mener, at indefrysningsordningen i stedet skal ændres, så en skattegæld ikke kan hæfte på en ejendom efter et salg. Skattemyndighederne skal kun kunne opkræve gælden hos den boligejer, som har optaget gælden. Betaler sælger ikke sin indefrosne skat i forbindelse med salg, vil myndighederne stadig have et personligt krav mod sælger, som kan opkræves via de særlige muligheder i skattelovgivningen.
Ordningen bør ændres nu, inden boligejerne opbygger en større gæld i ejendommen, og inden der er købere, som kommer i klemme.