Finans Danmark ser positivt på, at lovforslaget fastslår hjemmelsgrundlaget for, at advokaterne skal indhente og dele identitets- og kontroloplysninger med pengeinstitutterne på de klienter, der ejer midler på advokaternes samleklientbankkonti. De pågældende klienter er således kunder hos advokaterne og ikke pengeinstitutterne, hvorfor institutterne er afhængige af oplysninger fra advokaterne i relation til opfyldelse af hvidvasklovens krav vedrørende reelle ejere og forpligtelsen til at foretage sanktionsscreening.
Vi noterer os, at der i lovforslaget henvises til eksemplerne fra dokumentaren ”Den sorte svane”, og at lovforslaget vil vanskeliggøre muligheden for at misbruge samleklientbankkonti. Vi deler forhåbningen, men skal også samtidig bemærke, at pengeinstitutterne ikke kan kontrollere om de videregivne oplysninger fra en advokat er korrekte, og om oplysningerne dækker alle advokatens klienter med midler på samleklientbankkontoen. Pengeinstitutterne vil derfor heller ikke have mulighed for at identificere et tilfælde som i ”Den sorte svane”, hvor en advokat bistår en kriminel og lader denne benytte advokatens samleklientbankkonto, medmindre pengeinstituttet af andre årsager, f.eks. gennem pengeinstituttets normale monitorering bliver opmærksom på helt usædvanlig adfærd.
Vi mener derudover, at ansvarsfordelingen mellem pengeinstitutterne og advokaterne flere steder skal tydeliggøres i lovbemærkningerne til lovforslaget. Det bør herunder understreges, at pengeinstitutterne skal kunne lægge oplysningerne fra advokaterne til grund for deres håndtering af de reelle ejere af samleklientbankkontiene. Lovforslaget indeholder dertil uklarheder blandt andet i forhold til, hvornår oplysningerne fra advokaterne skal stilles til rådighed for pengeinstitutterne. Uklarhederne har blandt andet betydning i forhold til institutternes sanktionsscreening, hvorfor de bør afklares.