Mandag den 11. marts var der danmarkspremiere på Ungdommens Økonomiske Topmøde.
På topmødet hørte vi fra de unge selv, præsenterede nye tal om unges økonomi og sluttede af med en politisk debat om ansvaret for at løfte unges økonomiske trivsel.
Der er god grund til at sætte fokus på emnet: I en ny analyserapport om unges gæld, forbrug og opsparing, har Finans Danmark dokumenteret, at mange unge har svært ved at sove om natten på grund af bekymringer om privatøkonomi, og 70 % af de unge, der har økonomiske problemer, svarer i undersøgelsen, at de mistrives (læs mere om rapporten).
Samtidig har DUF i en årrække udsendt en demokratianalyse, hvor de unge i den seneste analyse fra 2023 har svaret, at privatøkonomi og økonomisk krise står højt på listen over deres bekymringer for fremtiden.
Topmødet markerede også starten på Pengeuge, der sætter finansiel forståelse på skemaet i grundskolens ældste klasser. Pengeuge har siden 2014 tilbudt undervisning om penge og privatøkonomi til skoleklasser landet over, og holder i år 10-års jubilæum (læs mere om Pengeuge).
Alle oplæg på topmødet blev optaget og kan genses nedenfor
Program
- Tale - Michael Rasmussen, Finans Danmarks formand
- Tale - Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF
- Præsentation af rapport - Christian Heebøll, analysechef
- Case - Lukas Grundahl, medlem af ungerådet i Modstrøm
- Case - Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank
- Paneldebat om økonomi, trivsel og hvad der kan gøres for at styrke de unges finansielle forståelse.
Deltagere i paneldebat: Folketingsmedlem og erhvervsordfører Mette Reissmann (Socialdemokratiet), folketingsmedlem og politisk ordfører Solbjørg Jakobsen (Liberal Alliance), formand Lasse B. Sørensen (Venstres Ungdom), formand Asbjørn Frier (HK Ungdom), formand Alexander Blavnsfeldt (SF Ungdom) og levevilkårspolitisk næstforperson Michella Ravn (Danske Studerendes Fællesråd).