Af Det Finansielle Klimapartnerskab: Carsten Egeriis, CEO, Danske Bank og næstfmd. Finans Danmark, Ole Krogh, adm. direktør, PFA og fmd. Forsikring og Pension, Peter Stensgaard Mørch, CEO, PensionDanmark, Tonny Thierry, Koncerndirektør, Nykredit, Christian Frigast, Formand Axcel og Aktive Ejere.
Danmarks førerposition i den grønne omstilling er udfordret. Det momentum vi oplevede for år tilbage, og vores ry for at gå forrest i klimaindsatsen, bliver i denne tid udfordret. Senest med nyheden om at ingen virksomheder har budt på Danmarks havvindudbud i Nordsøen. Tidligere kom meldingen om et forsinket brintrør samt at flere grønne projekter bliver droppet i Danmark.
Et af de tydeligste tegn er, at Danmark og Europa taber investeringer og falder bagud i det internationale kapløb om at udvikle grøn teknologi. Vi er ganske enkelt ikke konkurrencedygtige nok. Vi er i Danmark og EU nødt til at gøre vedvarende energi til en god forretning.
Men selvom der er strid modvind, så er Danmarks fysiske forudsætninger for havvind nogle af verdens bedste. Det potentiale skal vi udnytte – både for vores egen økonomi, forsyningssikkerhed og klimaets skyld. Vi bakker op om regeringen i det videre arbejde frem, fordi havvind er helt central for Danmarks og Europas grønne omstilling.
Derfor er der behov for, at vi skaber de rigtige rammer for, at vi i Danmark kan opskalere og øge tempoet i udrulningen af vedvarende energi og nye teknologier. En af de helt centrale nøgler er, at de grønne projekter får en bæredygtig økonomi og bliver sunde og gode forretninger, hvor kapital forrentes og skaber et positivt afkast. Ellers kan vi fra den finansielle sektors side ikke finansiere og investere i projekterne.
Danmarks potentiale taber til andre landes handling
Danmark har fortsat potentiale til at forblive en frontløber i den grønne omstilling. Og ser vi tilbage i historien, har danske politikere i mange år haft mod til at gå forrest. Det har skabt en imponerende række af virksomheder, som har været bannerfører i den grønne omstilling. Særligt i udviklingen af vedvarende energi og energibesparende teknologier. Den viden og ekspertise, der er skabt, spreder sig over stort set alle dele af den grønne omstilling fra effektive vindmøller til brint og PtX-løsninger samt teknologier indenfor energieffektiviseringer.
Vi ser en øget global konkurrence om at tiltrække projekter og kapital. Her ser det for tiden ud til, at vi ikke kan følge med i Danmark. Det skaber bekymring hos os i den finansielle sektor. Ser vi på tallene kan vi konstatere, at den finansielle sektor i Danmark aldrig har investeret mere i den grønne omstilling end vi gør i dag. I 2023 rundede penge- og realkreditinstitutterne finansiering af klimavenlige aktiviteter 834 mia. kr., svarende til 10,5 pct. af deres balance. Det er en stigning på 143 mia. kr. i forhold til 2022. Samtidig har den danske pensionsbranche med udgangen af 2023 opgjort sine grønne investeringer til 343 mia. kr. – også et all time high.
Men der bliver længere imellem at det er danske projekter, der står for enden af vores finansiering og investeringer. Før sommerferien udgav F&P en rapport baseret på eksterne beregninger, der viste, at en investeringscase for 1 GW havvind i Danmark i dag vil have en negativ projektværdi på -3,2 mia.kr. Du vil altså i dag tabe penge på at opføre havvind bl.a. på grund af højere renter, inflation, usikre forsyningskæder og lange gennemførelsestider på havvindprojekterne har fordyret projekterne. Det seneste havvindudbud er blot et eksempel på, at den finansielle bæredygtighed i afgørende projekter inden for vedvarende energi er udfordret, og det er ikke med til at understøtte en acceleration af den grønne omstilling. Hvis ikke der er fokus på at rammerne for vedvarende energiprojekter skal understøtte at den investerede kapital forrentes, så vil investeringerne ganske enkelt ikke komme i tilstrækkelig grad.
Grønne projekter oplever modvind i danske farvande
På globalt plan kan vi se, at der er fuld fart på investeringerne. Men når vi ser på mulige projekter på det danske marked, kan vi se, at det bliver sværere for os at investere i og finansiere dem.
Vi står i en international konkurrencesituation, hvor Danmark og EU har svært ved at være med. Danske virksomheder og investorer søger i stigende grad mod USA – væk fra EU. Det skyldes blandt andet, at man i USA har indført den såkaldte Inflation Reduction Act (IRA), som et omfattende industriprogram, hvor USA giver skatteincitamenter til investeringer i en lang række teknologier inden for vedvarende energi, og valget af Trump indebærer næppe, at disse ordninger rulles tilbage i stort omfang. Derfor er det fortsat mere attraktivt at etablere projekter på det amerikanske marked.
I Storbritannien har man ligeledes valgt at øge støtten til havvind ved at øge den statsgaranterede afregningspris og hævet ambitioner for havvind i 2030. Parallelt har Kinas model med statsstøtte givet de kinesiske virksomheder en kæmpe fordel. Vi skal ikke nødvendigvis gøre som USA, Storbritannien eller Kina. Men vi skal finde vores egen vej, for uden handling kan vi være sikre på, at vores grønne virksomheder langsomt vil drænes for momentum. Vi har brug for et Danmark og EU, der kan og vil hamle op med den globale konkurrence. Hvis det er en dårlig forretning at være grøn, så kommer vi aldrig i mål med den grønne omstilling og det kommer til at gå langsomt.
Som investorer på vegne af pensionskunder og helt almindelige danskeres opsparinger, kan vi ikke tillade os at investere folks hårdt optjente penge i underskudsgivende projekter - uagtet om de er grønne eller ej. Det er altså et afgørende kriterie, at der er udsigt til gode afkast, som modsvarer den risiko investorerne løber. Sådan er det for alle typer af investeringer, også investeringerne i den grønne omstilling. Derfor er der behov for, at vi sammen kæmper for at gøre det til en økonomisk bedre forretning at investere i grønne projekter i vores nærområde.
Vores klimaambitioner kalder på løsninger
For at realisere den grønne omstilling i et tilstrækkeligt tempo i de kommende år, har vi derfor en fælles opgave i at sikre, at den nødvendige kapital kanaliseres ind i de mest samfundsoptimale projekter, og at projekterne har rammer, som gør, at de er økonomisk bæredygtige. Udbygningen af energiinfrastruktur og vedvarende energi i Danmark skal samtidig ses ind i en større kontekst om at bidrage til EU’s klimamål og behovet for at blive uafhængig af fossile brændstoffer, hvor forsyningssikkerhed også er blevet en del af den europæiske sikkerhedspolitik.
Den grønne omstilling er et prioriteret indsatsområde for den finansielle sektor, og vi har vi et vigtigt medansvar for at være med til at pege på, hvad der kan styrke rammerne for, at vi kan accelerere investeringer og finansieringen af den grønne omstilling. Som sektor har vi indblik i så godt som alle grønne investerings- og finansieringscases, og det giver os en temperaturmåling på den grønne omstilling, som vi løbende deler vores erfaringer med.
Lige nu ser vi dog særligt store udfordringer, der kalder på handling og klare beslutninger. Derfor har vi igangsat et analysearbejde for at kortlægge, hvordan vi som samfund i den nuværende udfordrende situation, kan styrke vilkårene for at accelerere investeringer og finansiering af den grønne omstilling i Danmark. Vi ser frem til at præsentere konklusionerne, når de er klar.
Målet er at komme med bud på, hvordan vi som samfund kan understøtte, at mere kapital kan flyde over i den grønne omstilling og nødvendige klimatiltag og dermed sikre at flere investeringer bliver i landet, så vi fortsat kommer til at spille en vigtig rolle som frontløbere i den grønne omstilling.