Kærligheden blomstrer – også på internettet. Men desværre er der også kriminelle, der udnytter situationen.
Kærlighedssvindlerne finder ofte deres ofre på datingsider, sociale medier eller via e-mail. Og når kontakten er skabt, og tilliden er etableret, begynder svindlen. Ofrene bliver opfordret til at overføre penge til den kriminelle – eller ligefrem presset til det. Og det kan ofte være svært eller tage tid for ofret at indse, at profilen er falsk og en kriminel står bag.
”Selv om man selv har gode intentioner, så skal man vide, at det har andre ikke nødvendigvis,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
I 2021 forsøgte kriminelle at svindle sig til 64,7 mio. kroner ved denne metode. De slap afsted med 20,9 mio. kroner. Det viser nye tal fra Finans Danmark.
Og tallene viser, at kærlighedssvindlerne har bidt sig fast. I 2020 forsøgte de at svindle sig til 63,2 mio. kroner. I 2019 var tallet 44 mio. kroner.
”Mit råd er, at du altid skal have din sunde fornuft med dig, også når du skriver sammen med personer i datinguniverset. Vær særligt opmærksom på pengeanmodninger. Send aldrig penge, kortoplysninger, kontooplysninger eller kopier af personlige dokumenter. Og del ikke kompromitterende informationer, der senere kan blive brugt til at afpresse dig,” siger Michael Busk-Jepsen.
Faktaboks
Gode råd om kærlighedssvindel
-
Vær opmærksom på at denne type svindel eksisterer. Og del denne viden i dit netværk og din familie
-
Overfør ikke penge til personer, du ikke kender og overfør heller ikke penge for dem
-
Undgå at dele kompromitterende oplysninger om eller billeder af dig selv. Du risikerer at blive udsat for afpresning.
Hvis du er blevet svindlet så stop al kontakt, gem din korrespondance og anmeld sagen til politiet. Rapportér det også til det site (fx dating side), hvor du først blev kontaktet. Hvis du har delt kontooplysninger e.lign., så kontakt din bank.