Danmark er et af verdens mest digitale lande. Den position skal i fremtiden udbygges og styrkes med en digitaliseringsstrategi. Udspillet består af et ambitiøst katalog med 61 initiativer, herunder et digitaliseringsråd. Det er inspireret af de 46 anbefalinger, digitaliseringspartnerskabet tidligere er kommet med, og som Finans Danmark har bidraget til.
”Regeringens udspil vil styrke Danmarks digitale førerposition og bidrage til at gøre dagligdagen endnu lettere for den enkelte dansker og styrke erhvervslivets konkurrenceevne og udviklingsmuligheder. Ambitionerne er store og projekterne mange, så det er afgørende at have et stærkt eksekveringsfokus i det videre arbejde,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Digitaliseringsstrategiens initiativer
Finans Danmark er positiv over for bredden i strategiens initiativer, og har især bemærket:
- Styrket cyber- og informationssikkerhed. Strategien har et særligt fokus på Danmarks kritiske infrastruktur, og det skal sikre, at samfundsvigtige funktioner kan opretholdes under et stigende trusselsbillede. Der er også et stærkt fokus på det i finanssektoren, og Finans Danmark deltager i den nye cybersikkerhedspagt med regeringen og en række centrale aktører.
- Fokus på data og datadeling. Finans Danmark er positive over for, at der på tværs af en række initiativer er et stærkt fokus på data og datadeling. Adgang til data er væsentligt for f.eks. at understøtte den grønne omstilling og udviklingen af nye forretningsmodeller. Finans Danmark opfordrer regeringen til at tage yderligere tiltag til at styrke adgangen til data på tværs af alle sektorer.
- Mere tid til kerneopgaver gennem øget brug at teknologi. I strategien fremhæves det, at tilsynsindsatsen skal følge med den digitale udvikling og baseres på data, automatisering og avancerede digitale løsninger. Finans Danmark er positive over for tiltag, der kan reducere den stigende compliancebyrde for erhvervslivet, herunder bankerne.
Digitaliseringsråd
Regeringen nedsætter også et nyt Digitaliseringsråd, som skal følge op på digitaliseringsstrategien og rådgive regeringen om den videre digitale udvikling af Danmark frem mod 2030.
”Det er positivt, at regeringen vil lade sig inspirere og rådgive af eksterne repræsentanter. Vi opfordrer til, at rådet suppleres med et forpligtende offentligt-privat partnerskab med et stærkt eksekveringsfokus. Man kan f.eks. lade sig inspirere af Norge, hvor man har erfaring med forpligtende offentlig-privat-samarbejdskonstruktion, som realiserer projekter på tværs af offentlige og private parter,” siger Michael Busk-Jepsen.
Etableringen af MitID er et godt eksempel på et eksekveringsfokuseret og forpligtende offentlig-privat samarbejde, hvor Digitaliseringsstyrelsen og bankerne i fællesskab står bag løsningen. Den slags samarbejder sætter markante aftryk på Danmarks fortsatte digitalisering.
”Finanssektoren ønsker at være en motor, som er med til at drive digitaliseringen fremad. Derfor stiller vi os naturligvis til rådighed med vores erfaring og indsigt, når forslagene skal realiseres, og det nye digitaliseringsråd skal sammensættes,” siger Michael Busk-Jepsen og peger på de seneste to løsninger, som sektoren selv for nyligt har igangsat, og som styrker digitaliseringen i samfundet: e-samtykke, som gør det nemmere at skifte realkreditinstitut, og e-bankskifte, som skal gøre det nemmere at skifte bank.
Fakta: