Kriminelle lokker danskere i investeringsfælde

Publiceret 24-03-2022
Nyhed

Investeringssvindlen har bidt sig fast. I 2021 mistede ofrene for investeringssvindel i alt 59 mio. kroner. Og intet tyder på, at de kriminelle er på vej til at droppe metoden.

Kriminelle lokker hvert år danskere i en fælde og stjæler deres penge. De bilder folk ind, at de kan tjene nemme penge på hurtige investeringer i eksempelvis kryptovaluta. Men det hele er fup og fidus. I 2021 svindlede de kriminelle sig således til 59 mio. kroner. Men målet var endnu større. Mens de slap afsted med 59 mio. kroner, fik landets banker stoppet 100 mio. kroner fra at lande i de forkertes hænder.

Bankerne har heldigvis stor succes med at stoppe tabene i rigtig mange tilfælde. De har stort fokus på at reducere svindlen, f.eks. ved at få lukket falske hjemmesider, der huser svindlen,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Investeringssvindlen har været stigende i en årrække. Mens der i 2018 blev stjålet 33,5 mio. kroner, slap de kriminelle afsted med 53 mio. kroner i 2019 og hele 68 mio. kroner i 2020. I 2021 faldt tallet til 59 mio. kroner. Og det skyldes i høj grad, at bankerne får stoppet mere. Mens der i 2020 blev forsøgt svindlet for 139 mio. kroner var det tal på hele 159 mio. kroner i 2021.

”I 2021 har vi set en særlig tydelig tendens med svindel med kryptovaluta. Falske reklamer på sociale medier bliver for mange ofre indgangen til en dialog med svindlerne. Med telefonopkald og e-mails fra falske investeringsrådgivere og med falske hjemmesider, der viser ”investeringens” positive udvikling, får de bildt ofrene ind, at de er i færd med en lukrativ investering i bitcoins eller anden kryptovaluta. Men det hele er svindel. Og pengene forsvinder,” siger Michael Busk-Jepsen.

Gode råd om investeringssvindel

  1. Vær opmærksom på at denne type svindel eksisterer. Og del denne viden i dit netværk og din familie
  2. Søg altid uvildig finansiel rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering . Og vær kritisk overfor tilbud der lyder for godt til at være sandt
  3. Vær opmærksom på fremtidige svindelforsøg. Hvis du en gang har investeret i et fupnummer, så vil svindlerne sandsynligvis have dig som et fremtidigt mål eller sælge dine kontaktoplysninger til andre kriminelle.

Hvis du er blevet svindlet så stop al kontakt, kontakt straks din bank og hør om der er mulighed for tilbageføre nogle af dine penge. Gem din korrespondance og anmeld sagen til politiet.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde