Er man på udkig efter et hus, er der i dag 21.603 parcel- og rækkehuse at vælge imellem. 7.010 af dem er i energimæssig god stand og har energimærke A, B eller C. Det er ikke nok, hvis man spørger danskerne selv. I en ny Epinion-undersøgelse, foretaget for Finans Danmark, svarer hver anden, at de ville gå efter en bolig i energimæssig god stand med energimærke A, B eller C, hvis de skulle købe bolig i dag.
”De stigende energipriser og det generelle fokus på grøn omstilling kan være en del af forklaringen på, at mange danskere vil gå efter en bolig i god energimæssig stand, hvis de skulle ud at købe. Forholdsvis få ville vælge en bolig med et af de laveste energimærker. Så det tyder på, at efterspørgslen efter grønne boliger er større end udbuddet. Den gode nyhed er, at de eksisterende boliger som regel kan energiforbedres – og det er både godt for klima, varmeregningen og muligheden for at sælge huset i fremtiden,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
En analyse fra 2020 lavet af Finans Danmark, hvor der korrigeres for forskelle mellem husene, f.eks. størrelse og geografisk placering, viser, at energirenoverede huse sælges hurtigere og til højere priser.
”Der er flere fordele ved at energiforbedre. Man kan både få et bedre indeklima, nedbringe udgifter til opvarmningen, og det kan også vise sig at være en god investering, hvis man en dag vil sælge huset. Vi ved nemlig fra en tidligere analyse, at et højere energimærke kan gøre en positiv forskel for både salgstider og pris,” siger Ane Arnth Jensen, og fortsætter:
”For at understøtte den bæredygtige omstilling af samfundet tilbyder en række banker og realkreditinstitutter i dag attraktive lån, hvis boligejerne låner til energiforbedringer af deres bolig. Så går man med tanker om at energirenovere sin bolig, er det en rigtig god idé at tage fat i sin bank eller sit realkreditinstitut for at høre om mulighederne.”