Da corona-krisen gjorde sit indtog, og Danmark lukkede ned i 2020, blev det hurtigt nødvendigt med kompensationsordninger til de virksomheder, der led økonomiske tab på grund af krisen.
Kort tid efter blev det dog også klart, at der var nogen, der snød med dem. Der var personer og virksomheder, som søgte om kompensation på ulovlig vis – eksempelvis ved at oprette fiktive virksomheder eller fiktive ansættelsesforhold, ved at søge om lønkompensation, men uden reelt at betale løn til ansatte og lignende.
I juni 2020 etablerede Finans Danmark derfor et tæt samarbejde mellem sektoren og de myndigheder, der varetager kompensationsordningerne. Indsatsen har betydet, at Hvidvasksekretariatet i perioden fra 1. april 2020 til 31. december 2021 har identificeret og behandlet 9.541 underretninger relateret til mulig svindel med corona-kompensationerne.
”Samarbejdet mellem myndighederne og bankerne har været helt afgørende i arbejdet med at få stoppet dem, der har udnyttet situationen for egen vindings skyld. Bankerne løser dermed en stor og vigtig samfundsopgave, som kommer alle til gavn,” siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.
Endnu flere oplysninger bør deles
I fremtiden vil sådanne samarbejder kunne opnå endnu større gevinster til gavn for samfundet, hvis sagerne bliver behandlet i det kommende operative samarbejde i den nye National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). For at sikre de bedste resultater kræver det dog, at der gives bedre muligheder for, at bankerne i deres transaktionsovervågning og forebyggende arbejde må tale sammen, når der er mistænkelige transaktioner og kunder, der opererer på tværs.
I 2021 etablerede Finans Danmark et sektorfælles videnscenter, der har til formål at styrke videndelingen i sektoren i forbindelse med aktuelle trusler og tendenser relateret til hvidvask og terrorfinansiering. Centret har allerede gode erfaringer. Men desværre viser den restriktive lovgivning sine begrænsninger i forhold til, hvad pengeinstitutterne må dele af oplysninger. Derfor kan bankerne kun drøfte områderne overordnet uden at tale om konkrete oplysninger. Det sætter naturligvis også begrænsninger på resultaterne.
”Hvis vi kunne dele mere specifikke oplysninger – både mellem banker og myndigheder og bankerne imellem - kan vi blive endnu bedre. Finans Danmark arbejder derfor videre for at styrke samarbejdet. For kun ved udvikling, nye muligheder og tættere samarbejde kommer vi som samfund nærmere et mål om at blive blandt de stærkeste til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, hvidvask og terrorfinansiering,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.
Finans Danmark Hvidvaskindsats 2021