14.000 skoleelever er klar til Pengeuge

Publiceret 11-03-2022
Nyhed

Fra på mandag handler det om finansiel forståelse, når over 600 syvende, ottende og niende klasser i hele landet møder ind til undervisningen. Finans Danmark står bag Pengeuge, der siden 2014 har betydet, at bankfolk i hele landet skifter pengeinstituttet ud med klasseværelset i uge 11 for at lære børn og unge alt om budgetter, renter og gode pengevaner.

”Pengeuge giver børn en grundlæggende forståelse for privatøkonomi. Det er en både vigtig og afgørende samfundsopgave, som vi er stolte af at bidrage til,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark. 

Derfor er Finans Danmark for niende år i træk arrangør af Pengeugen, der er et undervisningstilbud til grundskolernes ældste klasser.  

At undervisning i finansiel forståelse er vigtigt, kan de skrive under på hos Ungdomsbureauet, der har udgivet bogen ”De Pengepressede”. Her giver 20 unge deres personlige beretninger om at have ondt i økonomien. 

Det var øjenåbnende for os at opdage, hvor ondt det gør på unge at have minus på kontoen, og hvor alene unge er, når gælden hober sig op. Tidlig undervisning i finansiel dannelse er et skridt i den rigtige retning. Det skaber lige forudsætninger for unge, så dem, der er vokset op i hjem, hvor man tidligt må klare sig selv, ikke bliver tabt på gulvet,” siger Markus Kleinbeck, der er projektleder i Ungdomsbureauet 

Finanstilsynet deltager for første gang 

Som noget nyt er Finanstilsynet også en del af Pengeuge i år. Og Finanstilsynets direktør Jesper Berg vil være gæsteunderviser, når Pengeugen bliver åbnet officieltSøndervangsskolen i Glostrup mandag den 14. marts klokken 8.00. Også Nationalbankdirektør Lars Rohde og administrerende direktør iFinans Danmark Ulrik Nødgaard gæsteunderviser ved den lejlighed. 

”Jeg glæder mig til at undervise skoleelever om god privatøkonomi. Det er vigtigt at børn og unge får en grundlæggende finansiel forståelse, så de kan tage fornuftige valg her og nu og senere som voksne. Derfor arbejder Finanstilsynet også hver dag for at løfte danskernes finansielle forståelse”, siger Finanstilsynets direktør Jesper Berg. 

Nationalbanken ser på hele samfundets økonomi 

Siden 2020 har Nationalbanken været en del af Pengeuge. Nationalbanken har sammen med Foreningen af lærere i Historie og Samfundsfag udarbejdet temahæftet ”Din og Danmarks økonomi”. Herlærereleverne om ikke bare deres egen - men hele samfundets - økonomi.  

”Nationalbanken vil gerne bidrage til, at viden om og interessen for samfundsøkonomien styrkes blandt de unge. Pengeuge giver en god mulighed for at formidle vores viden på området og på den måde skabe interesse for økonomi," siger Nationalbankdirektør Lars Rohde. 

”Hvis vi på nogen måde kan være med til at sikre, at skoleeleverne forstår, at økonomi og budgetter er vigtigt for dem, for samfundet og for deres fremtid, så er vi tilfredse. Gode vaner skal sås tidligt. Og der har vi en stor viden, som vi med glæde deler ud af,” siger Ulrik Nødgaard.

Fakta - om Pengeuge

  • Pengeuge foregår hvert år i uge 11 
  • I år deltager flere end 600 klasser fra udskolingen i hele landet
  • 14.000 elever vil modtage undervisning i privatøkonomi i Pengeugen i 2022
  • Pengeuge har siden starten i 2014 sørget for flere end 4.000 gæsteundervisninger på skolerne, hvor erfarne bankfolk har undervist eleverne.

Undervisningsmateriale

Undervisningsmaterialet til Pengeuge er lavet i samarbejde med forlaget Alinea og Danmarks Matematiklærerforening og indeholder et digitalt undervisningsunivers på mellem seks til otte lektioners varighed bestående af elevtekster, opgaver, modeller, film, animationer og lærervejledning.

Det er tilgængeligt via Alineas platform Forstå.dk og er gratis for alle skoler at bruge.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde