Udbuddet af huse falder markant

Publiceret 09-02-2021
Nyhed

Antallet af huse med ”til salg”-skilte i forhaverne er faldet betydeligt det seneste år. Samtidig fortsætter priserne med at stige – det gælder især øst for Storebælt. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmarks boligudbudsstatistik.

For de danskere, der var på udkig efter et hus i slutningen af januar, var der 23.195 huse at vælge i mellem. Det er knap 9.000 færre huse end for et år siden.

”Det seneste år har huskøbere i den grad fået et mindre udvalg. I løbet af de seneste 12 måneder er der blevet cirka 30 pct. færre huse at vælge imellem,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og tilføjer:

”Det lave udbud skal ses i lyset af, at antallet af huse til salg er faldet ti måneder i træk. Og alene i januar er udbuddet af huse faldet med 5,6 pct. i forhold til måneden forinden. Vi ser ofte, at der i januar står færre huse til salg end i december. Men i år er ændringen bemærkelsesværdig, og det er faktisk det største fald, vi har set i statistikkens historie.”

Selvom udbuddet af huse er faldet meget den seneste måned, sættes der stadig nye huse til salg.

”Sælgerne sætter nye huse til salg, som de plejer. Men i øjeblikket matcher det ikke den hastighed, som danskerne river husene væk fra markedet med. Det betyder færre varer på hylderne for boligkøberne, og det er selvfølgelig også er med til at holde priserne oppe,” siger Ane Arnth Jensen.

Den seneste måned er udbudspriserne på huse steget 1 pct., og priserne er knap 7 pct. højere end for et år siden.

 

Op til 17 pct. dyrere

I slutningen af januar stod huse i alle landsdele til salg for højere priser end for et år siden. Men der er stor forskel på, hvor meget udbudspriserne er steget på tværs af landet. Øst for Storebælt er udbudspriserne på et år steget mellem 5 pct. og 17,6 pct. Mens priserne vest for Storebælt har bevæget sig mellem 0,2 pct. og 6,8 pct.

”Nogle steder i landet møder huskøberne stort set de samme priser, som de gjorde for et år siden. Men købere på særligt Sjælland og Bornholm skal dog have flere penge op af lommen i dag. De større prisstigninger kan hænge sammen med, at det også er i de områder, antallet af huse til salg er faldet mest,” siger Ane Arnth Jensen og afslutter:

”Om priserne vil fortsætte opad, og antallet af huse til salg nedad, er svært at spå om. Vi plejer at se, at der kommer flere huse på markedet hen over foråret og sommeren. Men det seneste år med corona har vist, at boligmarkedet ikke altid opfører sig, som vi forventer.” 

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde