Rekord få boligejere ender i betalingsproblemer

Publiceret 30-07-2021
Nyhed

Nye tal fra Finans Danmark viser, at andelen af boligejere, der har svært ved at betale ydelsen på deres lån og havner i betalingsproblemer, er det laveste i 13 år. Det sker samtidig med, at samfundet langsomt kommer sig ovenpå coronanedlukninger, og ledigheden falder.

Ud af landets små 1,4 mio. boligejere er det blot 2.100, der ikke har betalt ydelsen på deres realkreditlån, som de skulle have betalt ved udgangen af marts 2021. Det svarer til en restanceprocent på 0,15 for 1. kvartal 2021. Dermed er andelen af boligejere i betalingsproblemer på det laveste niveau i 13 år.

”Historisk set er længerevarende ledighed typisk en af årsagerne til, at danskere ikke kan betale ydelsen på deres boliglån til tiden. Vi så en stor stigning i ledigheden, da corona ramte Danmark, men ledigheden er efterfølgende faldet igen. Det kan være en af forklaringerne på, at danskerne er rigtig gode til at betale ydelserne på deres realkreditlån,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit- og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark. 

To ud af tre afdrager på deres lån
Over en årrække har flere og flere danske boligejere valgt at afdrage på deres realkreditlån. I dag betaler omkring to tredjedele af boligejerne afdrag på deres lån, mens kun en tredjedel af boligejernes realkreditlån er med afdragsfrihed.

”Det gør, at mange boligejere i dag er økonomisk godt stillet. For når boligejerne afdrager på deres gæld, sænker de gælden og øger friværdien i deres bolig. Samtidig er boligpriserne steget, hvilket også har bidraget til større friværdier,” siger Peter Jayaswal.

”Hvis man står i en situation, hvor man har udfordringer med at betale den næste termin på boliglånet, så er det en rigtig god idé at kontakte sin bank eller realkreditinstitut, så man kan prøve at finde en løsning, der kan bringe privatøkonomien tilbage på ret kurs,” siger Peter Jayaswal.

 

Fakta

Finans Danmarks opgørelse af restancer viser, hvor stor en del af de samlede ydelser fra boligejerne der ikke er betalt tre og en halv måned efter betalingsfristen. Lige nu er 0,15 procent af de samlede boligydelser endnu ikke betalt. Det betyder, at boligejerne i gennemsnit mangler at betale 15 øre for hver 100 kroner, de skulle have betalt.

 

 Hent statistikken for restancer og overtagne ejendomme

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde