Danskerne optog i 3. kvartal 2021 realkreditlån for 43,5 mia. kr. til køb af deres nye drømmehjem. Det er det største udlån til boligkøb siden statistikkens begyndelse i 1995. De 43,5 mia. kr. dækker over i alt 21.714 realkreditlån. Det er det højeste antal i 16 år.
”Det store udlån kommer på baggrund af det høje antal boliger, der blev købt i årets første to kvartaler. En boligkøber får først sit lån, når de overtager boligen, og typisk går der noget tid, før det sker. Det kan forklare den stigning i udlån, vi ser, selvom handelsaktiviteten i den seneste periode har været dalende,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Det er især lån til køb af parcel og rækkehuse, der trækker statistikken op. Her blev der givet i alt 14.673 lån. Det er 12 pct. flere end i samme periode sidste år. På sommerhusmarkedet tegner der sig et andet billede. Her faldt antallet af lån med 37 pct. i forhold til 3. kvartal sidste år.
”Der er blevet købt og solgt rigtig mange sommerhuse det seneste år. Nu hvor samfundet er genåbnet, og danskere igen er begyndt at have mulighed for at rejse mod fjerne kyster, ser vi en faldende interesse for sommerhuse,” siger Peter Jayaswal og fortsætter:
”Men selvom udlånet til sommerhuskøb er faldet markant sammenlignet med sidste år, er der stadig godt gang i markedet. Hvis vi ser på det historiske niveau, ligger antallet af lån og udlånets størrelse til sommerhuskøb stadig over det normale niveau,” siger Peter Jayaswal.
Flere vælger lån med variabel rente
Når danskerne optager et realkreditlån til boligkøb, foretrækker de fleste stadig fastforrentede lån. I 3. kvartal 2021 var 73 pct. af alle lån til boligkøb med fast rente. Det er dog noget lavere sammenlignet med 3. kvartal 2020, hvor 80 pct. af lånene var fastforrentede.
Den stigende interesse for realkreditlån med variabel rente gælder i hele landet. Men det er fortrinsvis boligkøbere i og omkring de store byer, der i højere grad fravælger fast rente. I 3. kvartal 2021 var 32 pct. af lånene til boligkøb i bykommuner variabelt forrentede. Året før var det kun 24 pct. Det er især i Københavns kommune og i nabokommunerne, at tilslutningen til variabel rente er størst. I Hørsholm og Gentofte kommune valgte 43 pct. af boligkøberne variabel rente i 3. kvartal 2021.
”Den seneste tids rentestigning, hvor de fastforrentede lån er steget fra 0,5 pct. til 1,5 pct., kan være en grund til, at boligkøberne i højere grad vælger variabelt forrentede lån, når de skal finansiere købet af deres nye bolig. For at man som boligkøber kan vælge et variabelt forrentet lån, skal ens økonomi først godkendes til et fastforrentet lån. Det betyder, at de boligkøbere, der vælger et variabelt forrentet lån, også ville have haft råd til at købe deres bolig, hvis de havde optaget et fastforrentet realkreditlån,” siger Peter Jayaswal.
Tabeller Og Figurer Udlaansstatistik 3 Kvartal 2021Til Oktober Nyhed