Realkreditinstitutterne udlåner med sikkerhed i boliger eller erhvervsejendomme, og derfor er værdiansættelsen af disse helt central. Som et led i værdiansættelsen er det bl.a. et krav, at realkreditinstituttets vurderingsfolk skal foretage både en indvendig og udvendig besigtigelse af ejendommene for at få en korrekt vurdering af deres markedspris. Det skaber vished for, at der er tilstrækkelig sikkerhed bag obligationerne, og det er med til at give lave priser på realkreditlån.
Med risikoen for smittespredning var det imidlertid ikke forsvarligt for hverken kunderne eller realkreditinstituttets vurderingsfolk at gå ind i kundernes boliger under coronakrisen. Men i dialog med Finanstilsynet blev der fundet en god løsning, som betød, at realkreditinstitutterne i en begrænset tidsperiode fik dispensation, så de ikke behøvede at gå ind i boliger og foretage den indvendige besigtigelse.
"Dispensationerne fra den indvendige besigtigelse havde kæmpe betydning. For de betød, at mens mange andre erhverv var ramt af nedlukning, så kunne realkreditten holde åben under hele coronakrisen, men uden at udsætte kunder eller medarbejdere for smitte. Og det gjorde det muligt for danskerne at finansiere deres boliger med billige danske realkreditlån trods corona. Og interessen har været stor. I 2020 var aktiviteten på boligmarkedet rekordhøj med stigende efterspørgsel og priser på både helårsboliger og sommerhuse, ligesom udlånet er steget i alle dele af landet. På den måde var realkreditten med til at understøtte dansk økonomi i en periode, der var præget af nedgang på en række andre områder”, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Læs hele analysen