Debatindlæg bragt i Børsen d. 25. oktober 2021.
Af Kent Petersen, formand for Finansforbundet, Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing, Finans Danmark, og Mads Skovlund Pedersen, formand for Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Det er ikke længere nok at tale budget og bedste lån med ens erhvervskunder. Omstilling til en mere bæredygtig produktion eller service fylder mere og mere i erhvervsrådgivernes dagligdag ude i bankerne.
Derfor ringer skolen nu ind i form af et nyt kursustilbud i regi af Finanskompetencepuljen, der ruster erhvervsrådgivere til at tale bæredygtighed med små og mellemstore virksomheder.
For ved at klæde rådgiverne på med viden om bæredygtighed, kan de hjælpe netop dette kundesegment med at se forretningsmuligheder og risici på området. De kan hjælpe med at skabe en tydelig struktur for arbejdet. Ikke mindst kan de hjælpe virksomhederne i retning af anerkendte metoder og systematikker, så prøvebanen måske bliver lidt kortere, end den ellers kunne have været.
Bankerne kan på den måde være en katalysator inden for bæredygtig omstilling i Danmark, og den rolle vil vi gerne tage på os. Det kræver, at vi giver vores medarbejdere et grønt kompetenceløft, så de kan hjælpe kunderne og give dem en udvidet service ud over den, vi giver i dag.
Det handler jo fx ikke kun om at give lån til solceller, LED-belysning, el-biler eller lignende energioptimering hos erhvervskunderne i SMV-segmentet.
Nej, i langt højere grad handler det om at hjælpe virksomhederne med at omstille sig til en bæredygtig fremtid, hvor der kommer flere krav fra EU om at dokumentere virksomhedens grønne aftryk. Og hvor forbrugernes krav og efterspørgsel på bæredygtige produkter og services også vokser.
Så det handler om noget så basalt som at hjælpe vores kunder med at fremtidssikre aktiverne og forretningsaktiviteterne i deres egne virksomheder.
I dag er det fx stadig kun de store virksomheder i Danmark, der bliver mødt med krav om at opgøre deres CO2-udledning, men på sigt vil udviklingen også sprede sig til det store segment af små og mellemstore virksomheder. Og den fremtid skal vores erhvervsrådgivere være klar til.
Derfor sender vi vores rådgivere tilbage på skolebænken – til gavn for erhvervslivet og en mere grøn verden for fremtidens generationer.