Ofre for investeringssvindel mister flere penge end tidligere

Publiceret 28-09-2021
Nyhed

Kriminelle prøvede med løfter om hurtige og nemme penge at lokke 113,7 mio. kroner ud af danskerne i første halvår af i år. De kriminelle fik på den måde svindlet sig til 39,4 mio. kroner. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Det skal gå stærkt. Men så er gevinsten også stor og tæt på. Sådan lokker kriminelle en lang række danskere til at investere i falske projekter og værdier – det kan eksempelvis være kryptovaluta, ejendomme eller værdifulde metaller. Men de findes ikke i virkeligheden. Pengene bliver aldrig investeret. De går i stedet direkte i de kriminelles lommer.

I første halvår 2021 kunne landets pengeinstitutter melde om 676 af den slags sager. De kriminelle forsøgte at svindle for hele 113,7 mio. kroner. Det største beløb til dato. De slap af sted med 39,4 mio. kroner. Det viser nye tal, som Finans Danmark har indsamlet.

I hele 2020 slap kriminelle af sted med 67,9 mio. kroner på denne måde. I 2019 var tallet 53 mio. kroner.

For nogle af ofrene handler det om ”investeringer” for nogle få tusinde kroner. For andre er beløbet i millionstørrelsen.

”Det vigtigste råd, jeg kan give, er at aktivere sin sunde skepsis. Hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det som oftest for godt til at være sandt,” siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen.

”Vi kan konstatere, at denne svindelmetode vokser for tiden. Både her og i udlandet. Og flere penge havner hos de kriminelle. Den eneste måde, det kan stoppes på, er ved at lade være. Hold dig væk. Få paraderne op og tro ikke på hurtige penge ved smarte investeringer. Og mener du alligevel, at tilbuddet er troværdigt, så få en rådgiver med ind over, der kan vurdere det for dig,” siger Michael Busk-Jepsen.

Fakta om tallene

Det beregnede sektorniveau er baseret på en stikprøve blandt vores medlemmer og er baseret på ca. 30% af alle kundeaftaler i sektoren.

Gode råd om investeringssvindel

  • Vær opmærksom på at denne type svindel eksisterer. Og del denne viden i dit netværk og din familie
  • Søg altid uvildig finansiel rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering . Og vær kritisk overfor tilbud der lyder for godt til at være sandt
  • Vær opmærksom på fremtidige svindelforsøg. Hvis du en gang har investeret i et fupnummer, så vil svindlerne sandsynligvis have dig som et fremtidigt mål eller sælge dine kontaktoplysninger til andre kriminelle.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde