Nu skal alle europæere have en digital identitet

Publiceret 03-06-2021
Nyhed

EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i dag præsenteret et forslag om udvikling af en elektronisk identitetsløsning, som kan anvendes på tværs af Europa. Forslaget ligner det danske NemID og vil være en naturlig udvikling, som kan gavne borgere i hele Europa.

”Det er et oplagt forslag. Det er en naturlig forlængelse af nationale løsninger som vores eget danske NemID, der blev lanceret i 2010, som i dag har flere end fem millioner brugere og som bringer en masse værdifulde erfaringer med videre til MitID, som vi står umiddelbart foran at lancere.” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

En europæisk løsning vil gøre livet lettere for virksomheder og borgere i EU og andre europæiske lande, som måtte ønske at tilslutte sig løsningen. Det kan skabe grundlag for en sikker og effektiv digital kommunikation med myndigheder og private virksomheder i et andet land. En realisering heraf ville være et helt centralt og markant instrument i videreudviklingen af det digitale Europa.

En fremtidig europæisk eID løsning skal tage højde for de allerede eksisterende nationale løsninger, som flere lande – særligt i Norden og Baltikum – har udviklet med stor succes og accept fra befolkningerne. De omkostninger, som er afholdt i den forbindelse, må ikke være spildt men er tværtimod vigtige skridt på vejen til en kommende europæisk løsning.

”Derfor vil vi arbejde for en løsning, som kan fungere sammen med allerede eksisterende og kommende eID løsninger, i stedet for at udvikle en helt ny fælleseuropæisk løsning,” siger Michael Busk-Jepsen.

På baggrund af den succes, de nordiske lande har haft med udbredelsen af deres nationale eID løsninger, vil vi også anbefale, at lande, som ikke allerede har en udbredt national løsning, reflekterer de nordiske landes erfaringer med offentlig/privat partnerskaber, som har sikret en bred palette af nationale anvendelsesmuligheder på tværs af offentlige og private serviceudbydere.

Eksempler på anvendelse af en ny eID kunne være oprettelse af en konto i en udenlandsk bank til betaling af løbende udgifter i forbindelse med en feriebolig. Adgang til skattemyndigheder, forsyningsvirksomheder og offentlige sundhedsmyndigheder i det omfang disse har etableret digitale løsninger bliver også muligt, som vi allerede kender det i Danmark.

Link til præsentation af forslag

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde