Hver tredje ung har oplevet digital svindel

Publiceret 16-03-2021
Nyhed Analyse

De unge er digitale og bruger net og apps hjemmevant. Fordi de er så meget til stede på digitale platforme, bliver de også et mål for svindlere. Og ifølge en ny rapport fra Finans Danmark har hver tredje ung mellem 18 og 30 år været udsat for svindel. Den gode nyhed er, at de er gode til at opdage svindlen og få den stoppet.

Over de seneste ti år har den digitale udvikling taget fart. Ni ud af ti unge shopper i dag på nettet. For ti år siden var det kun hver anden. Samtidig bruger unge mobiltelefonen mere og mere, når de betaler i butikker eller på cafeer. Over de seneste to år er der sket en fordobling i antallet af betalinger via mobilen for denne gruppe. Lige efter sociale medier-apps kommer MobilePay da også ind som favorit-appen blandt de unge.

Men med digitalisering følger også svindel. Ifølge en rapport, som Finans Danmark offentliggør i dag, har hver tredje ung været udsat for digital svindel, og halvdelen af alle unge er bekymret for, at det vil ske for dem.

”Når man i den grad er til stede på nettet, som de unge er, så vil man naturligt være et mål for digital svindel. Det gode er, at det er de unge også klar over. Og at de bekymrer sig om at blive udsat for svindel er kun godt. Det får dem til at være ekstra kritiske og bruge deres sunde fornuft, og det beskytter dem i sidste ende for at blive svindelofre,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Halvdelen af dem, der i Finans Danmarks undersøgelse svarer, at de har været udsat for digital svindel, har oplevet at modtage en sms eller en e-mail fra svindleren, der på den måde har forsøgt at franarre dem penge.

En anden type svindel er, at den kriminelle ringer til dem og udgiver sig for at være fra myndighederne eller en bank og på den måde prøver at narre dem til at oplyse koder, som de kriminelle kan bruge til at stjæle fra ofret.

Bekymret for at blive ofre – men gode til at stoppe det

Digital svindel bekymrer de unge. Og halvdelen af alle unge i Finans Danmarks undersøgelse svarer, at de er bekymrede i en eller anden grad for at blive udsat for det. Samtidig gennemskuer langt hovedparten af de unge, når de bliver forsøgt svindlet. Bankerne har sammen med de unge forhindret, at de kriminelle har haft succes med deres svindelnumre. Derfor er det kun i meget få tilfælde lykkedes de kriminelle at slippe væk med penge, når de har forsøgt at svindle nogle i denne aldersgruppe.

”De unge er meget bevidste om de farer, der lurer, når man begår sig digitalt. Derfor har de paraderne oppe. Det er godt. Samtidig kan vi også se, at de unge benytter de muligheder, der er for at sikre sig mod svindel – eksempelvis har de taget NemID nøgleappen til sig, som beskytter mod, at man bliver overtalt til at udlevere koder til kriminelle. 80 procent af de unge bruger den app,” siger Michael Busk-Jepsen.

Læs analysen Unge - gæld, forbrug og opsparing her.

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde