Finanssektoren afviser politisk indblanding i bankernes priser

Publiceret 29-04-2021
Nyhed

Erhvervsminister Simon Kollerup har inviteret Finans Danmark til et møde for at drøfte bankernes indførelse af negative renter. Mødet er nu afholdt og meldingen er klar fra et enigt Finans Danmark; vi siger fra over for politisk indblanding i prisfastsættelsen på vores produkter.

Finans Danmark fastholder, at finanssektoren skal behandles på samme måde som alle andre virksomheder i Danmark. Sektoren er derfor stærk modstander af, at regeringen blander sig i prisfastsættelsen på det frie marked, og er bekymret for det principielle skråplan. 

”Det stækker den finansielle sektors robusthed, når regeringen blander sig i prisfastsættelsen på markedet for finansielle ydelser. Det er principielt forkert og underligt at gribe ind på et område hvor varen – i dette tilfælde indlån – sælges til under indkøbspris. Det er ikke i samfundets eller kundernes interesse med politisk indblanding i prisfastsættelsen – og vi er nødt til at sige fra nu” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Stort samfundsbidrag under coronakrisen

Den finansielle sektor arbejder målrettet på at understøtte danske virksomheder og privatkunder, og har særligt under coronakrisen strakt sig langt for at hjælpe ramte virksomheder igennem.

”På et tidligt tidspunkt indgik vi en fælles erklæring med regeringen om at fortsætte vores understøttelse af økonomien i samfundet. Det har resulteret i bevilgede kredittilsagn på mere end 100 mia. kroner til tusindvis af pressede virksomheder og privatkunder. Vi har lagt os i selen for at hjælpe vores kunder gennem krisen og være konstruktive bidragsydere i den særlige situation, Danmark har stået i”, siger Ulrik Nødgaard.

Finans Danmark understreger, at finanssektoren leverer en lang række samfundsbidrag – men at det bliver sværere og sværere at løfte i takt med, at sektoren løbende bliver mødt med nye skatter, højere krav og nu indblanding i prisfastsættelsen.

”Vi oplever at presset på finanssektoren fortsat stiger. Det skyldes ikke mindst de meget lave renter, hvor sektoren siden 2012 har skullet betale negative indlånsrenter til Nationalbanken, men vi oplever også et stort pres fra regeringen, som senest kulminerede i en særskat på sektoren på 2 mia. kroner årligt til betaling af en pensionsreform. Det er en uholdbar situation, at man bliver ved med at pålægge vores sektor økonomiske byrder”, siger Ulrik Nødgaard.

 

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde