Finans Danmark ser frem til drøftelser med regeringen om lånemuligheder i landdistrikterne

Publiceret 24-05-2021
Nyhed

Regeringen lancerer i dag nye initiativer, der skal sikre øgede lånemuligheder i landdistrikterne. Danske penge- og realkreditinstitutter låner allerede i dag ud i hele landet. Hvis det er en politisk prioritet at understøtte udlånet yderligere, ser Finans Danmark frem til at drøfte mulighederne med ministeren.

Regeringen inviterer i dag den finansielle sektor til at drøfte et initiativ med statsgaranti på den yderste realkreditbelåning. Helt konkret foreslår regeringen, at der indføres en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 procent af boligens værdi i postnumre med kvadratmeterpriser på under 8.000 kroner.

”Vi har mange 30-årige lån i landdistrikterne, vi låner ud i hele landet, og der er ikke nogen steder i landet, som på forhånd er udelukket fra at få realkreditlån. Dansk realkredit er med til at sikre et solidt udlån til boliger i landdistrikterne” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

De seneste seks år har realkreditten øget sit udlån med mere end 400 mia. kroner, og den vækst er jævnt fordelt over hele landet.I landdistrikterne er realkreditlån til køb af helårsbolig steget med 8 procent fra 2019 til 2020.

”Den slags fakta skal også med på bordet. Vi ser frem til at tale med ministeren om planerne. Vi har fortsat et stort ønske om at bidrage til vækst og udvikling i hele Danmark. Og hvis regeringen ønsker at understøtte udlånet yderligere, vil vi meget gerne drøfte mulighederne” siger Ane Arnth Jensen.

Ni ud af 10 har fået ja til lån

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Finans Danmark, viser, at næsten ni ud af 10 danskere, der har søgt om et boliglån, også har fået lånet, både i by og i landdistrikterne. Undersøgelsen viser også, at når man får et ”nej” til boliglån i banken, så er det oftest et manglende råderum i budgettet, der er forklaringen.

”Jeg har stor forståelse for de mennesker, som er kommet i en situation, hvor de enten har svært ved at komme af med deres bolig eller ikke kan få lån til deres drømmebolig eller virksomhed. Penge- og realkreditinstitutter vil gerne låne penge ud - det er jo hele formålet med at drive penge- eller realkreditinstitut, siger Ane Arnth Jensen og fortsætter:

”Når de alligevel må sige nej til nogen, sker det efter en vurdering af sagen ud fra de regler, som Folketinget har vedtaget. Det indebærer, at boligens langsigtede værdi og låntagers økonomi afgør, om man får ja eller nej til at låne. Den solide og billige danske realkreditmodel forudsætter, at der er stor sikkerhed i ejendommens værdi og sikkerhed for, at lånet bliver betalt tilbage” siger Ane Arnth Jensen.

Fakta

  • 2020 blev der i alt givet 60.249 nye realkreditlån til køb af helårsboliger i Danmark. Det er 5.686 flere end i 2019 og det højeste antal siden 2007.
  • Det seneste år er knap hvert tredje realkreditlån til boligkøb og til ejerskifte af en virksomhed givet i et landdistriktsområde.
  • I by- og mellemkommunerne er der i alt i 2020 givet 43.853 realkreditlån til køb af helårsbolig. Det er 11 procent flere end i 2019.
  • I land- og yderkommunerne er der i 2020 i alt givet 16.396 realkreditlån til køb af helårsbolig. Det er otte procent flere end i 2019.

 

 

 

Camilla Thorning

Pressechef