Danskere på boligjagt får i de fleste tilfælde tilbudt et lån, når drømmeboligen er fundet. Godt 89 pct. får tilbudt et lån til køb af bolig i byerne, og i landdistrikterne gælder det 87 pct. Når nogle får afslag, skyldes det i de fleste tilfælde, at de ikke har råd til boligen.
”Langt de fleste får tilbudt et lån til køb af bolig og kan skrive under på købsaftalen, når de har fundet den rette bolig. Og det gælder i hele landet,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:
”Men der er også nogle, som oplever, at de ikke kan få et lån til køb af deres drømmebolig. I vores nye undersøgelse har vi derfor spurgt danskerne, hvad de mener er grunden til et låneafslag.”
Lavt rådighedsbeløb og manglende opsparing
Det kan af og til ske, at man forelsker sig i en bolig, som man egentlig ikke har råd til. Så får man et afslag på boliglån i banken. Økonomiske forhold, som f.eks. for lavt rådighedsbeløb eller manglende opsparing, er den hyppigste årsag til, at danskerne får et afslag på lån til køb af bolig.
”Kundernes økonomi er central, når der gives boliglån. Ud over afbetaling på boliglån og andre faste udgifter skal der være luft i budgettet til andet forbrug. Det sikrer også boligejerne i tilfælde af perioder med ledighed, lavere indtjening eller uforudsete højere udgifter,” siger Ane Arnth Jensen og tilføjer:
”Så hvis boligprisen og privatøkonomien ikke matcher, får man et ”nej” i banken. Penge- og realkreditinstitutter skal nemlig tage udgangspunkt i en række regler, som sikrer, at långivningen er forsvarlig, og at boligejerne ikke kommer til at sidde for dyrt.”
Ud over de økonomiske forhold, oplever danskerne også, at der er andre begrundelser for afslag som fx boligens stand eller beliggenhed, og flere svarer også, at afslaget skyldes ”andre årsager”.
”Vi ser generelt, at det er det samme billede, der gør sig gældende på tværs af landet, i forhold til, om der gives lån eller ej. Hvis man går med en boligdrøm, er det altid en god idé at kontakte sin bank eller realkreditinstitut og få afdækket sine muligheder på boligmarkedet,” afslutter Ane Arnth Jensen.
- I 2020 blev der i alt givet 60.619 nye realkreditlån til køb af helårsboliger. Det er 5.729 flere end i 2019 og det højeste antal siden 2007.
- I by- og mellemkommunerne er der i alt givet 43.853 realkreditlån til køb af helårsbolig. Det er 11 pct. flere end i 2019.
- I land- og yderkommunerne er der i alt givet 16.396 realkreditlån til køb af helårsbolig. Det er 8 pct. flere end i 2019.

