Debatindlæg: Negative renter er ikke en overskudsforretning

Publiceret 16-05-2021
Blog

Rasmus Stoklund (S) skrev i JP forleden, at bankerne tjener på kundernes indlån, og at det derfor er helt rimeligt, at erhvervsministeren har varslet et opgør med bankernes negative renter over for private kunder. Men konklusionen, som Stoklund refererer fra en artikel i Børsen, er forkert. Det dokumenterer en helt ny analyse fra Finans Danmark.

Debatindlæg bragt i JP 16. maj 2021

Bankerne har nogle af kundernes mange penge placeret i Nationalbanken. Til negative renter. Resten – og langt hovedparten – er placeret i kapitalmarkederne. Det vil sige korte stats- og realkreditobligationer. Også her til negative renter. Det giver følgende regnestykke: Når bankerne placerer privatkundernes samlede indlån på mere end 1.000 mia. kr. til negativ rente, både i Nationalbanken og på kapitalmarkederne, giver det en samlet udgift på 5,0 mia. kr. om året. Det overstiger det beløb, som bankerne får ind – både hvis grænsen for negative renter til privatkunder sættes til 100.000 kr., 250.000 kr., og hvis ikke der tages negative renter.

Hertil kommer, at bankerne alt i alt har betalt i omegnen af 40 mia. kr. for at drive danskernes indlånskonti siden 2012, bl.a. til rådgivning, it og opfyldelse af hvidvaskreguleringen. Det viser beregninger, som Finanswatch har foretaget.

Så nej, der bliver ikke tjent penge på negative renter. Selv den uafhængige analytiker, der står bag tallene i Børsen, som Stoklund henviser til, kommer i en artikel i JP (12/5) frem til, at bankerne samlet set taber penge på danskernes private indlån.

Så konklusionen er modsat. Bankerne har tabt penge på indlån til private. Og hvilke virksomheder kan holde til det i længden?

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde