Danskerne sætter ny rekord med boligkøb

Publiceret 23-04-2021
Nyhed

Danskerne køber i stor stil deres drømmebolig, som de primært finansierer med realkreditlån. Det giver efterspørgsel efter boliglån, og realkreditinstitutterne har i 1. kvartal 2021 lånt næsten 42 mia. kr. ud til boligkøb. Det er det største beløb til boligkøb i statistikkens historie, og hovedparten af lånene er med fast rente.

I årets første tre måneder gav realkreditinstitutterne lån for godt 127 mia. kr. til boligejerne. En tredjedel er gået til at finansiere danskernes boligkøb. Dermed sætter danskerne rekord for realkreditlån til boligkøb i et kvartal.

”Siden vi kom på den anden side af første corona-nedlukning i marts sidste år, har aktiviteten på boligmarkedet været på et forholdsvist højt niveau. Mange danskere har været på jagt efter en ejerlejlighed, et hus eller et sommerhus, og når danskerne har fundet drømmeboligen, så finansieres den i rigtig mange tilfælde med et realkreditlån. Det kan vi se på tallene, og udlånet til boligkøb slår rekord i 1. kvartal 2021,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

 

Fastforrentede lån dominerer

Ved indgangen til 2021 var renten på de fastforrentede lån med afdrag og 30 års løbetid nede på omkring 0,5 pct. Gennem årets tre første måneder har renten bevæget sig opad, og i slutningen af kvartalet skulle danskerne indstille sig på, at renten på et 30-årigt fastforrentet lån var godt 1 pct.

”Selvom renterne er steget i 1. kvartal, var omkring tre ud af fire lån til boligkøb med fast rente. Med et fastforrentet lån får boligejerne en fast rente i hele lånets løbetid. Det giver tryghed i privatøkonomien, og det kan give ro i maven, når man køber ny bolig,” siger Peter Jayaswal.

Samlet var 72 pct. af udlånet til boligejerne i 1. kvartal med fast rente. Dermed fortsætter tendensen til, at boligejerne foretrækker fastforrentede lån, som vi har set siden 3. kvartal 2016.

”Der er mange eksisterende boligejere, der enten har omlagt deres fastforrentede lån til et lån med en lavere fast rente eller skiftet et variabelt forrentet lån ud med et fastforrentet lån. Det fastforrentede lån er således fortsat danskernes foretrukne realkreditlån,” siger Peter Jayaswal.

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde