Dansk realkredit holdt åben under coronakrisen

Publiceret 05-10-2021
Nyhed Analyse

Mange erhverv har været ramt af nedlukning under coronakrisen for at inddæmme og begrænse smittespredningen. Det gælder imidlertid ikke realkreditinstitutterne, som under hele coronakrisen kunne holde åben for realkreditbelåning til både boligejere og erhvervskunder. Det fremgår af en ny analyse fra Finans Danmark.

Realkreditinstitutterne udlåner med sikkerhed i boliger eller erhvervsejendomme, og derfor er værdiansættelsen af disse helt central. Som et led i værdiansættelsen er det bl.a. et krav, at realkreditinstituttets vurderingsfolk skal foretage både en indvendig og udvendig besigtigelse af ejendommene for at få en korrekt vurdering af deres markedspris. Det skaber vished for, at der er tilstrækkelig sikkerhed bag obligationerne, og det er med til at give lave priser på realkreditlån.

Med risikoen for smittespredning var det imidlertid ikke forsvarligt for hverken kunderne eller realkreditinstituttets vurderingsfolk at gå ind i kundernes boliger under coronakrisen. Men i dialog med Finanstilsynet blev der fundet en god løsning, som betød, at realkreditinstitutterne i en begrænset tidsperiode fik dispensation, så de ikke behøvede at gå ind i boliger og foretage den indvendige besigtigelse.

"Dispensationerne fra den indvendige besigtigelse havde kæmpe betydning. For de betød, at mens mange andre erhverv var ramt af nedlukning, så kunne realkreditten holde åben under hele coronakrisen, men uden at udsætte kunder eller medarbejdere for smitte. Og det gjorde det muligt for danskerne at finansiere deres boliger med billige danske realkreditlån trods corona. Og interessen har været stor. I 2020 var aktiviteten på boligmarkedet rekordhøj med stigende efterspørgsel og priser på både helårsboliger og sommerhuse, ligesom udlånet er steget i alle dele af landet. På den måde var realkreditten med til at understøtte dansk økonomi i en periode, der var præget af nedgang på en række andre områder”, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Læs hele analysen

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde