Vi har droppet kontanterne under corona-krisen

Publiceret 23-05-2020
Nyhed

Brugen af kontanter har været faldende de seneste år. Nu har corona-krisen gjort brugen endnu mindre. En stikprøve blandt landets pengeinstitutter, foretaget af Finans Danmark, viser et fald i brugen af kontanter på mellem 25-50 procent over de seneste måneder.

Siden corona-krisens begyndelse i midten af marts og frem til nu er der konstateret et fald i udbetalingen af kontanter i landets pengeinstitutter.  Samlet hæver vi færre penge. Og vi gør det sjældnere. Mellem 25-50 procent af kontanthævningerne er helt forsvundet, viser Finans Danmarks stikprøve. Årsagerne kan være mange. Men det spiller formentlig ind at butikker, cafeer, spillesteder og lignende har været lukket, og dermed har behovet for kontanter været mindre.

Kontanter er vigtige for kriminelle

Den faldende brug af kontanter er gode nyheder i bekæmpelsen af kriminalitet. Kontanter kan nemlig spille en uheldig rolle i samfundet. 

"Kontanter er vigtige for kriminelle. De er med til at opretholde en sort økonomi, sikre skumle betalinger og skatteunddragelse”, siger Michael Busk-Jepsen, Digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Færre kontanter har også en betydning for antallet af røverier og tyverier. Risikoen for tyveri, røverier og bankrøverier falder. Landets pengeinstitutter har gode erfaringer med at begrænse adgangen til kontanter i filialerne. Det har betydet, at antallet af bankrøverier er faldet kraftigt. Mens der i 2002 blev registreret 222 bankrøverier i Danmark, så var det tal sidste år nede på fire.

Kontanterne forsvinder ikke helt

Finans Danmarks forventer, at faldet i brugen af kontanter vil fortsætte. Alligevel er der ikke udsigt til et farvel til kontanterne lige nu:
”Der er grupper i samfundet, der har brug for at hæve kontanter og betale med dem. Det kan være svagtseende, handicappede, hjemløse eller mennesker, der har udfordringer med at styre deres økonomi. Dem skal vi sikre, for vi skal have et samfund, hvor der er muligt at betale for alle”, siger Michael Busk-Jepsen.

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde