Landets banker og pengeinstitutter har de seneste år opgraderet indsatsen overfor hvidvask og terrorfinansiering. En opgørelse fra Finans Danmark i november 2019 viser, at der lige nu sidder mindst 4300 medarbejdere og arbejder alene med hvidvask og compliance. Det er 1200 flere ansatte end året før.
Og deres indsats afspejler sig tydeligt i tallene. Mens der i 2018 blev sendt 26.400 underretninger fra pengeinstitutterne til SØIK, så er det tal vokset til lige knap 41.000 underretninger i 2019. Det viser tal fra Anklagemyndigheden.
”Bankerne har fuld fokus på det her problem. Og det er klart, at det fører til flere underretninger, når så mange medarbejdere er beskæftiget med det. Men vi ved også fra tidligere tilbagemeldinger fra SØIK, at underretningerne generelt er velkvalificerede og at antallet i store træk afspejler lovgivningens krav til hvornår, der indberettes. Bankerne underretter ikke for underretningens skyld", siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finans Danmark.
Senest har en rapport fra Rigsrevisionen i sidste uge kritiseret SØIK’s manglende opfølgning på de mange underretninger, de modtager. Den kritik bør føre til, at man politisk ser på løsninger, der sikrer, at de mange underretninger fra bankerne ikke ender i ingenting.
”De eneste, der vinder ved, at myndighederne og bankerne ikke samarbejder langt tættere end vi gør i dag, er de kriminelle. Jeg håber, politikerne nu vil reagere hurtigt og få skabt muligheden for at myndigheder og banker i et fortroligt rum kan udveksle oplysninger, så kriminelle kan stoppes og fanges langt hurtigere end i dag”, siger Ulrik Nødgaard.