Udbuddet af små boliger er faldet mest under Corona

Publiceret 08-12-2020
Nyhed

Boligmarkedet er skrumpet markant under Corona-krisen. Det gælder især udbuddet af de små huse og lejligheder. Og blandt de store byer er det især i Aalborg og Aarhus, at der nu er færre af de små lejligheder til salg. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Efter Danmark lukkede ned i uge 10 i år, steg udbuddet af både huse og ejerlejligheder i en periode. Antallet af udbudte huse nåede toppen i uge 15, og antallet af ejerlejligheder toppede i uge 20. Siden de dage er antallet af huse og ejerlejligheder faldet med henholdsvis 18 og 19 pct. Og det er især de små boliger, der er blevet færre af. I dag er der 20 pct. færre små huse på under 100 kvm. og 21 pct. færre ejerlejligheder på under 75 kvm. Til sammenligning er der 12 pct. færre store huse på over 200 kvm. og 9 pct. færre store lejligheder på over 125 kvm. til salg.

”Efter en kort periode med stigende udbud har vi under Corona-krisen set et faldende udbud af boliger. Og det gælder især de små boliger. Derfor har singler og studerende, som typisk vil vælge en mindre bolig, fået færre boliger at vælge imellem,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortsætter:

”Netop de studerende og singlerne er der flest af i de store byer. Her udgør mere end halvdelen af familierne singler, og de store universiteter trækker unge studerende til byen. Foruden at gøre udvalget mindre, kan det faldende udbud have gjort det sværere for singler og studerende at finde en drømmebolig, der passer til budgettet. Det skyldes, at et faldende udbud giver sælgere bedre kort på hånden, og det presser priserne op.”

 

Størst fald i udbuddet i Aalborg og Aarhus

Aalborg og Aarhus er de to byer, hvor der særligt er blevet længere mellem de små ejerlejligheder til salg. Her er udbuddet faldet med hhv. 75 og 55 pct. Til sammenligning er der i København 32 pct. færre små ejerlejligheder, mens der i Odense er 22 pct. flere.

”Der har været et markant fald i udbuddet af små ejerlejligheder i især Aalborg og Aarhus. Var man på udkig efter en ejerlejlighed på under 75 kvm. i uge 20, havde man henholdsvis 534 og 348 at vælge imellem i Aalborg og Aarhus. I dag er de tal faldet til 136 og 156,” siger Ane Arnth Jensen og fortsætter:

”Udviklingen i udbuddet af boliger har generelt været meget atypisk i år. Normalt ser vi et stigende udbud fra februar og frem til juni for huse og august for ejerlejligheder, hvorefter udbuddet begynder at falde igen. I år toppede udbuddet tidligt, og det er stort set faldet lige siden. Det bliver derfor spændende at se, om boligmarkedet bevæger sig tilbage mod normalen, når vi er på den anden side af Corona-krisen,” siger Ane Arnth Jensen.

Fakta:

  • Efter nedlukningen i uge 10 toppede antallet af udbudte ejerlejligheder med 5.383 i uge 20 og antallet af udbudte huse toppede med 32.926 i uge 15.
  • Der var ved udgangen af november måned udbudt 1.749 små ejerlejligheder, 2.657 mellem ejerlejligheder og 1.085 store ejerlejligheder i Danmark. Der var på samme tid udbudt 2.791 små huse, 18.749 mellem huse og 4.601 store huse.
  • Kigger man på det gennemsnitlige antal udbudte boliger per måned for perioden 2004 til 2019, stiger udbuddet stødt fra februar måned. Udbuddet af ejerlejligheder topper i august måned, mens udbuddet af huse topper i juni måned. I år var antallet af ejerlejligheder uændret i august sammenlignet med februar, og antallet af huse var faldet med 5 pct. i juni.
  • Små, mellem og store huse er defineret som henholdsvis 0-100 kvm., 100-200 kvm. og 200+ kvm., og små, mellem og store ejerlejligheder er defineret som henholdsvis 0-75 kvm., 75-125 kvm. og 125+ kvm.
 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde