Stadig flere bliver ringet op af kriminelle

Publiceret 19-09-2020
Nyhed

974 gange blev danske bankkunder i første halvår af 2020 kontaktet af en kriminel, der forsøgte at overtale vedkommende til at udlevere sine NemID oplysninger og koder eller på anden vis få adgang til dem. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Målet er at få adgang til folks netbank og stjæle deres penge. Det gør de kriminelle ofte ved at udgive sig for at være fra banken, Nets eller Skat.

Mange danskere har hørt budskabet om, at man aldrig skal oplyse sine NemID koder. Det er nemlig kun kriminelle, der beder om det. Alligevel lykkes det stadig kriminelle at bilde folk ind, at de har reelle hensigter, og at de vil gerne hjælpe. På den måde slap kriminelle i første halvdel af året af sted med 32 mio. kroner. Til sammenligning stjal de kriminelle i løbet af hele 2019 52 mio. kroner ved denne metode. Fortsætter tendens fra foråret risikerer det stjålne beløb for hele 2020 at ende omkring 65 mio. kroner.

”Det er voldsomt ubehageligt at blive udsat for denne form for kriminalitet. Derfor handler det om at huske på et helt enkelt råd, når telefonen ringer: hvis personen i røret beder om dine NemID oplysninger og koder, så er det en kriminel. Hvis vedkommende reelt er den, han udgiver sig for, så vil han aldrig – aldrig – bede om de oplysninger”, siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen.

Både kunderne og politiet har fokus på netbanksvindlen

Heldigvis får stadig flere kunder stoppet de kriminelle, før de får narret kunden til at oplyse personlige oplysninger og NemID koder. Og samtidig har politiet fokus på at få stoppet denne form for kriminalitet. Det har ført til flere anholdelser og domme i de seneste måneder.

”De kriminelle er snu og finder hele tiden nye metoder. De finder på nye historier og forfalsker mails, sms’er og telefonopkald. Det stiller krav til os som bankkunder til, hvordan vi garderer os mod dem. Vi skal derfor hele tiden være årvågne. Er man i det mindste i tvivl om, hvorvidt en henvendelse kommer fra banken, så skal man ikke besvare det men i stedet selv kontakte banken”, siger Michael Busk-Jepsen.

 

  Antal forsøg Antal m. tab Tab i DKK
Fraud/Malware 278 172 6.483.837
Social eng.(Phishing mv.) 696 365 25.788.348
Samlet misbrug 974 537 32.272.184

 

Læs mere om netbanksvindel og kriminalitet her.

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde