Er man på udkig efter drømmehuset i dag, er der større chance for at finde et med højt energimærke. Ved udgangen af august var der nemlig 9.080 huse til salg med energimærke A, B eller C. Det svarer til, at knap 32 pct. af husene på ejendomsmæglernes hylder har et af de tre bedste energimærker. Til sammenligning var godt 27 pct. af alle huse til salg i energimæssig god stand i august 2018.
”Det er blevet nemmere for danskere at finde en energivenlig bolig, når der skal købes nyt hus. En del af forklaringen ligger i, at nybyggede boliger skal være i energimæssig god stand,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
En anden del af forklaringen kan være, at mange husejere har energiforbedret deres bolig. En undersøgelse fra Epinion, foretaget for Finans Danmark, viser nemlig, at 32 pct. af boligejerne det foregående år har energiforbedret deres bolig, mens knap 20 pct. har overvejet at energiforbedre boligen.
”Det tyder på, at mange danske boligejere prioriterer at energiforbedre deres bolig. Og det kan være en fornuftig investering, da det kan reducere energiomkostninger og forbedre indeklimaet i boligen. Samtidig bidrager det til den grønne omstilling af samfundet,” siger Ane Arnth Jensen.
Østsjælland i toppen, Nordjylland haler ind
På tværs af landet er der forskel på, hvor mange af de huse, der er til salg, som er energivenlige. Især i Østsjælland er der forholdsvist mange energivenlige huse til salg, og her udgjorde de energivenlige huse i august godt 38 pct. af husene til salg. Det tal var to år tidligere 37 pct. Men de andre landsdele haler ind. For eksempel er andelen af energivenlige huse til salg i Nordjylland på to år steget fra knap 27 pct. til omkring 33 pct.
”I nogle af de områder, hvor der for et par år siden var forholdsvist langt mellem de energivenlige huse på markedet, fylder de mere i dag. Og de energivenlige huse er ikke kun attraktive for købere, men også for sælgere. Vi ved nemlig fra tidligere analyser, at huse med høje energimærker handles hurtigere og til højere priser,” siger Ane Arnth Jensen, og fortsætter:
”Går man med overvejelser om at energiforbedre sin bolig, står banker og realkreditinstitutter klar til en dialog om muligheder og finansieringen. Banker og realkreditinstitutter finansierer allerede i dag grønne aktiviteter for over 400 mia. kr., hvoraf det meste dækker over udlån til energivenlige bygninger. Men der er stadig behov for flere investeringer for at sikre en mere bæredygtig ejendomsmasse.”
Fakta:
- Når en bolig skal sælges, skal den have udarbejdet et energimærke, som giver en samlet vurdering af den energimæssige tilstand på en skala fra A til G. Dertil findes underopdelinger af A-mærket.
- I ovenstående har boliger i ’energimæssig god stand’ energimærke A, B eller C.
- Epinionsundersøgelse er foretaget i februar 2020