Pas på de IT-kriminelle – de stjæler stadig flere penge hvert år

Publiceret 11-05-2020
Nyhed

Investeringssvindel og kærlighedssvindel er velkendte metoder for kriminelle til at narre penge ud af intetanende borgere. Men trods mange advarsler er det stadig en lukrativ forretning for kriminelle. I 2019 blev der på den måde stjålet for i alt 70 mio. kroner, viser nye tal fra Finans Danmark. Til gengæld stopper bankerne et endnu større antal mio. i at havne i de forkerte lommer.

Kriminelle er snu. Med falske historier om kendisser, der bliver rige ved at investere i virksomheder og forretningsmodeller, lokker de intetanende borger i en fælde, der frarøver dem deres penge.

Mænd og kvinder lader sig betage af falske profiler, der udgiver sig for at søge venskab og kærlighed og på samme måde lokker de borgere til at overføre penge under påskud af at være forelskede.

Den slags svindel er velkendt. Og den stiger og stiger.

Investeringssvindlen beløb sig i 2019 til et tab på 53 mio. kroner, mens kærlighedssvindlerne slap af sted med 17 mio. kroner samlet set.

”Når man læser historier eller finder relationer på internettet, så er det vigtigt at have paraderne oppe. For selvom man selv har gode intentioner, så skal man vide, at det har alle andre ikke nødvendigvis. Desværre. Derfor skal man altid være på vagt og ikke tro på alt, hvad man bliver fortalt. En god tommelfingerregel er, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det som regel også”, siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen.

Stigende svindeltal år for år

Vi kan se, at denne type kriminalitet desværre er stigende. Mens bankerne i 2018 rapporterede om et samlet tab på investerings- og kærlighedssvindel på 48,5 mio., så er det tal altså steget til 70 mio. i 2019.

”Heldigvis ser vi også, at bankerne har succes med at stoppe tabene i rigtig mange tilfælde. Bankerne har stort fokus på svindlen – det kan man også se i tallene”, siger Michael Busk-Jepsen.

Mens der i 2019 blev tabt 53 mio. kroner til investeringssvindel, så kunne tallet have været endnu større. Hele 161 mio. kroner forsøgte de kriminelle at svindle sig til. Kærlighedssvindlerne fik 17 mio. kroner med sig, men de forsøgte at svindle sig til 44 mio. kroner.

Fakta

Tallene er baseret på en stikprøve blandt vores medlemmer. Tallene repræsenterer ca. 30% af alle kundeaftaler i sektoren. Vi har på den baggrund beregnet et sektorestimat for alle Finans Danmarks medlemmer.

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde