Ifølge aftalen skal der indføres en særskat, udformet som en differentieret selskabsskat, på den finansielle sektor fra 2023. Særskatten er dårligt nyt for danskerne, lyder det fra Finans Danmark, som er brancheorganisation for blandt andet banker og realkreditinstitutter i Danmark.
”Vi har forståelse for ønsket om tidligere pension for udvalgte grupper. Men vi synes det er forkert, at én specifik reform skal betales af én specifik branche, en branche som i øvrigt ikke nedslider de grupper, som ordningen er tiltænkt. Der mangler fortsat fagøkonomiske argumenter, som vi desværre ikke har set i debatten. I stedet er vi blevet mødt med argumenter i flere retninger, hvoraf langt de fleste er faktuelt forkerte”, siger administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard.
Ulrik Nødgaard fremhæver som eksempler, at den finansielle sektor skulle have en ubetalt regning fra bankpakkerne samt, at sektoren har en overnormal indtjening, som to væsentlige argumenter i debatten for at indføre en særskat. Ulrik Nødgaard understreger i den sammenhæng, at staten har tjent 17 mia. kr. på bankpakkerne, og at bankerne bestemt ikke har en overnormal indtjening. Overskuddet er faldet drastisk for tredje år i træk, og bankerne ligger lavt sammenlignet med mange andre danske virksomheder i C25-indekset.
Mindre regning kommer kunderne til gavn
Af aftalen fremgår det, at de politiske forhandlinger har ført til, at regningen til den finansielle sektor er blevet mindre end først bebudet. Helt konkret er regningen gået fra 2,34 mia. kr. årligt til knap 2 mia. kr. årligt før tilbageløb og adfærdseffekter. Det første år vil regningen være mindre.
”Det er naturligvis positivt, at Dansk Folkeparti i forhandlingerne har sikret, at regningen er blevet mindre – ikke mindst for kunderne. Men vi må fortsat understrege, at en særskat på den finansielle sektor – uanset størrelsen – vil få konsekvenser for sektoren, for kunderne og for samfundet. Og det vil lægge et yderlige pres på det store bidrag, den finansielle sektor allerede leverer til vigtige samfundsopgaver,” siger Ulrik Nødgaard og peger på sektorens bidrag til grøn omstilling, bekæmpelse af økonomisk kriminalitet og 10 mia. kr. årligt i direkte skatter.
Regeringen har tidligere bebudet, at et grundigt analysearbejde skal kortlægge den endelige udmøntning af finansiering, når det gælder en særskat på hele den finansielle sektor. Finans Danmark ser frem til at deltage i analysearbejdet, og vil holde et stærkt fokus på at skadevirkningerne bliver mindst mulige.